Business Insider scrie că acțiunile marilor companii din industria tehnologică au crescut într-un ritm mai alert în acest an decât, spre exemplu, cele ale Berkshire Hathaway, compania lui Warren Buffett ce deține numeroase subsidiare în domenii precum asigurări, construcții, mobilă și transporturi. Miliardarul a căzut în 2023 pe locul 10 în topul Bloomberg al celor mai bogați 500 de oameni din lume, de pe poziția 5, în 2022, în timp ce fondatorii și cofondatorii companiilor “Big Tech” au urcat în clasament. 

Mai exact, valoarea acțiunilor Tesla s-a dublat în 2023, ceea ce a contribuit la creșterea averii lui Elon Musk (care se clasează pe locul 1 în topul Bloomberg) cu 98 de miliarde de dolari, la un total de 235 de miliarde de dolari. Și acțiunile Amazon au crescut cu +83%, alimentând o creștere de 71 de miliarde de dolari a averii nete a lui Jeff Bezos. De asemenea, și Microsoft s-a bucurat de o creștere a acțiunilor, cu +56%, astfel că averea fostului director executiv al companiei, Steve Ballmer, a crescut cu 45 de miliarde de dolari, iar cea a cofondatorului Bill Gates a urcat cu 31 de miliarde de dolari.

Fondatorul Meta, Mark Zuckerberg, cofondatorii Alphabet (Google) Larry Page și Sergey Brin și cofondatorul Oracle, Larry Ellison, au înregistrat, de asemenea, câștiguri mult mai mari decât Warren Buffett în acest an. Averea omului de afaceri american a scăzut și pe fondul unei donații de aproximativ 5,5 miliarde de dolari către Fundația Bill & Melinda Gates, dar și către alte patru fundații similare. 

Creșterea din acest an a acțiunilor celor șapte companii “Big Tech” – Apple, Amazon, Microsoft, Tesla, Alphabet, Meta și Nvidia – vine pe fondul unei scăderi considerabile în 2022. Business Insider scrie că nu este surprinzător că Warren Buffett “a pierdut teren” în fața marilor companii din domeniul tehnologiei, având în vedere agitația din jurul sectorului dezvoltării inteligenței artificiale și revenirea valorii acțiunilor ca urmare a încetinirii inflației, dispariția temerilor legate de recesiune și de incertitudinile privind politica monetară a marilor bănci.

Sursa: Business Insider

Clasamentul complet al Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday