Experții SpaceX au explicat că este vorba de un model mai vechi de booster, care avea un picior de auto-stabilizare depășit tehnologic, iar vântul puternic l-a răsturnat în timp ce era adus pe barjă spre Cape Canaveral (Florida). Versiunile mai noi de propulsoare create pentru Falcon au riscuri mai mici să se răstoarne de pe vapor, datorită picioarelor de amerizare mai bune, concepute pentru a se autonivela. Compania a informat, de asemenea, că nu va lăsa boosterul în apă, chiar dacă nu mai poate fi folosit.
Propulsoarele SpaceX au creat o adevărată revoluție în domeniul spațial, reducând semnificativ costurile lansărilor prin faptul că primele două faze ale rachetelor se întorc pe Pământ și sunt reutilizate. După amerizarea pe o barjă din ocean, ele sunt transportate la țărm și reinstalate pentru următoarea lansare.
Potrivit SpaceX, boosterul care s-a prăbușit acum și-a încheiat cea de-a nouăsprezecea misiune și ultima pe 23 decembrie. De la punerea sa în funcțiune, în urmă cu trei ani și jumătate, a transportat peste 860 de sateliți în spațiu. De asemenea, a adus și doi astronauți, pe Bob Behnken și Doug Hurley, pe Stația Spațială Internațională, în 2020. Propulsorul a contribuit astfel la primul zbor american cu echipaj în spațiu după o pauză de nouă ani, marcând și prima misiune cu echipaj uman a SpaceX.
Sursă alternativă: Business Insider
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.