Pe măsură ce tensiunile dintre Rusia și țările occidentale cresc, Kremlinul revine la faimosul său program de infiltrare de spioni. Aceștia sunt trimiși în țările occidentale fie ca angajați cu forme legale la ambasadele străine, pentru a se ocupa, aparent, de chestiuni diplomatice, fie ca agenți sub acoperire care trăiesc sub identități false, uneori chiar și timp de zeci de ani. Cu ajutorul noilor tehnologii, mai cu seamă a inteligenței artificiale, vechile metode ale furtului de identitate ilustrate adesea în filme, cărți și seriale sunt perfecționate, arată Business Insider într-o analiză.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, relațiile diplomatice ale Rusiei cu națiunile occidentale s-au prăbușit din nou, scrie Business Insider. Până acum, guvernele occidentale au expulzat peste 700 de diplomați ruși, despre care au spus că lucrează pentru agențiile rusești de informații. 

Kevin Riehle, fost ofițer de contrainformații în cadrul FBI, a declarat pentru publicația americană că Rusia recurge din nou la vechile metode și desfășoară agenți sub acoperire sub identități false pentru colectarea de informații: “Pentru că nu lucrează la ambasadă, ei se pot deplasa fără să fie supuși controalelor la care diplomații ruși sunt supuși […] De la expulzarea în masă a diplomaților ruși, practic doar ei au mai rămas și sunt extrem de importanți”.

Conform lui Trevor Barnes, autorul cărții “Dead Doubles” care explorează una dintre cele mai faimoase rețele de spionaj rusesc sub acoperire, unii funcționari ai ambasadelor au fost responsabili de identificarea anunțurilor din presă legate de decesul unor copii, ale căror identități ar putea fi apoi folosite pentru a obține pașapoarte pentru spioni. Deși noile tehnologii, precum pașapoartele biometrice, au îngreunat utilizarea actelor de identitate false, inteligența artificială a facilitat fabricarea unor falsuri convingătoare. De asemenea, Rusia a apelat la țările din America de Sud, unde practica furtului de identitate este răspândită: în ultimele luni, au fost descoperiți presupuși agenți ruși care trăiesc sub identități sud-americane.

Metodele de infiltrare ale Rusiei în țările occidentale datează din primii ani ai Uniunii Sovietice, când Occidentul a refuzat să recunoască legitimitatea guvernului comunist și a interzis accesul reprezentanților săi diplomatici. Astfel, pentru a fura informații legate de numeroșii “rivali” ai Rusiei, NKVD (precursorul KGB-ului) a început să trimită agenți sub identități false. De altfel, în timpul Războiului Civil Spaniol, agenții Uniunii Sovietice au furat pașapoartele străinilor care s-au înrolat pentru a lupta împotriva fasciștilor și le-au folosit pentru a crea identități “sub acoperire” pentru spioni, dintre care unii au fost demascați abia la zeci de ani după încheierea războiului.

Specialiștii consideră că este posibil ca în prezent Rusia să folosească aceleași tactici, cu mii de luptători din Asia Centrală, Orientul Mijlociu și din alte părți ale lumii care s-au înscris pentru a lupta alături de grupurile de mercenari ruși în Ucraina. Totuși, este imposibil de aflat cu exactitate numărul spionilor pe care l-a desfășurat Rusia în Occident. În mod tradițional, agenții sub acoperire se antrenează timp de aproximativ șase ani, un proces costisitor și detaliat, menit să elimine orice greșeli sau neconcordanțe care i-ar putea expune ca trăind sub o identitate falsă. 

Analiză completă la Business Insider 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday