Programul le va permite comunităților, inclusiv celor afro-colombiene, să stabilească parteneriate cu companii publice și private pentru a genera energie din parcuri eoliene, panouri fotovoltaice, hidrocentrale mici sau biocombustibil, iar surplusul să poată fi vândut în rețeaua națională de energie: “În cazul în care generează mai mult decât au nevoie pentru ei înșiși, pot alimenta rețeaua națională sau pot exporta energia”, explică oficialii guvernamentali columbieni. Măsura vine în contextul în care doar 1% din energia țării provine din surse alternative.

Președintele Columbiei, Gustavo Petro, a transmis că dorește să diversifice “portofoliul energetic” al țării. La începutul mandatului, a promis să renunțe la producția de petrol și cărbune în favoarea energiei regenerabile, cum ar fi cea solară și eoliană, dar întârzierile în obținerea licențelor de mediu și opoziția fermă a unor comunități indigene unde sunt planificate multe dintre proiecte au împiedicat noile proiecte. La începutul lunii, guvernul a deschis licitații pentru construirea primelor parcuri eoliene offshore. 

Totuși, măsura poare fi considerată întârziată, având în vedere că peste 50 de proiecte eoliene și solare au fost anunțate încă din 2019, dar până acum nu funcționează nici unul. Acestea ar fi trebuit să generareze aproximativ 2,43 gigawați în energie eoliană și 0,1 gigawați în energie solară. Unele companii, inclusiv Enel din Italia, au amânat proiectele pe termen nelimitat, dând vina pe protestele locale pentru că împiedică investiții de miliarde.

În prezent, peste 70% din energia electrică a țării este produsă de hidrocentrale, care au un impact semnificativ asupra comunităților locale și a mediului. 

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday