Media: The satellite showed another shipwreck in Feodosia

Potrivit ediției în limba rusă a Radio Europa Liberă, o comparație a imaginilor oferite de satelitul Planet.com, înainte și după atacul aerian al Ucrainei asupra portului Feodosia din Crimeea ocupată, din noaptea de 25 spre 26 decembrie, arată că nu numai nava de transport amfibiu Novocherkask a fost distrusă, ci o a doua navă, aflată în port, s-a scufundat parțial.

În fotografie, această navă este marcată cu un dreptunghi galben și, cel mai probabil, este vorba de o navă-școală model mai vechi (UTS-150).

Potrivit PravdaUA, care citează surse neverificate de pe rețelele sociale, spune că, imediat după atac, alte două nave rusești neidentificate au părăsit portul Feodosia, ieșind în larg pentru a se proteja de alte atacuri. Aceeași publicație ucraineană îl citează pe secretarul Consiliului de Apărare al Ucrainei, Oleksei Danilov, care spune că Rusia a pierdut, de la începutul coflictului, aproximativ 20% din navele care formau Flota Mării Negre. Majoritatea celor rămase au fost retrase în portul Novorossiisk, unde sunt mai ferite, dar nu mai pot lansa rachete de croazieră asupra Ucrainei.

ISW citează bloggeri militari ruși care remarcă faptul că bateriile antiaeriene rusești S-400 nu au reușit să intercepteze cel puțin două rachete (cel mai probabil Storm Shadow sau varianta franceză, denumită SCALP) lansate de la mare distanță de aeronavele ucrainene.

Tot ISW mai arată că, deși tempoul ofensivei rusești în regiunea Herson s-a redus, rușii au reușit totuși să cucerească Marinka, o localitate complet distrusă, aflată la SV de orașul Donețk și atacată permanent de forțele ruse încă din 2014.

“Putin a susținut că capturarea localității Marinka va permite forțelor ruse să împingă unitățile de luptă ucrainene departe de orașul Donețk (ocupat) și să creeze un spațiu operațional mai larg pentru forțele ruse. Mulți bloggeri ruși spun că aceasta este o victorie tactică ce ar permite forțelor ruse să desfășoare operațiuni ofensive către așezări de până la 15 km vest de Marinka în următoarele săptămâni și luni, amenințând liniile de comunicație terestre ucrainene din apropiere. (…) Dar o așezare mică și complet distrusă nu oferă forțelor ruse un punct de sprijin operațional sigur de unde să lanseze alte acțiuni ofensive. Marinka este situată la mai puțin de un kilometru de linia frontului de dinaintea invaziei, iar forțele ucrainene au fortificat multe dintre așezările din jur, pe care forțele ruse s-au străduit în mod similar să le captureze. Rușii au avansat aproximativ trei kilometri în adâncime în Marinka începând cu 24 februarie 2022 și nu există indicii că rata de avansare a Rusiei către următoarele așezări identificate ca obiective tactice ale Rusiei va fi mai rapidă, mai ales având în vedere nivelul de uzură al forțelor sale.

Capturarea Marinka vine după câteva luni de câștiguri marginale extrem de costisitoare și nu este rezultatul unui avans brusc mecanizat al Rusiei. Forțele ruse nu au efectuat nicio operațiune ofensivă care a avut ca rezultat un avans rapid și mecanizat înainte din primăvara 2022, iar capacitățile ruse de a efectua manevre mecanizată care ar fi necesară pentru un astfel de avans au fost grav degradate. Forțele ruse au ilustrat recent lipsa acestor capacități în atacurile masive și mecanizate de la Avdiivka (NV de Donețk), iar acele operațiuni ofensive au dus la pierderi suplimentare de vehicule blindate care au determinat comandamentul rus să treacă la atacuri terestre de infanterie grea. (…) Este foarte puțin probabil ca forțele ruse să facă progrese operaționale rapide de la Marinka, iar capturarea de către Rusia a așezării, cel mult, stabilește condiții pentru câștiguri tactice limitate”, mai arată analiza ISW.

Surse: PravdaUA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday