O analiză Washington Post trece în revistă opiniile pro și contra din comunitatea științifică privind accelerarea pasului de încălzire globală, care este relativ constant de mai multe decenii. Acum, la finalul unui an care se prefigurează a fi cel mai călduros din istorie, unii oameni de știință tind să îmbrățișeze această teorie, în timp ce alții rămân sceptici, spunând că este prea devreme pentru a trage astfel de concluzii.

Într-o lucrare publicată luna trecută, climatologul James E. Hansen (Columbia University) și un grup de oameni de știință au susținut că ritmul încălzirii globale este pe cale să crească cu 50% în următoarele decenii, ceea ce ar escalada desigur impactul asupra schimbărilor climatice. Zeke Hausfather, un climatolog de la Berkeley Earth, a remarcat că “există dovezi tot mai clare că încălzirea globală a accelerat în ultimii 15 ani”.

Dar alți cercetători rămân sceptici, spunând că, deși o astfel de accelerare poate fi prezisă de unele simulări climatice, ei nu o văd clar în datele de pe planetă în sine. Cel puțin nu încă.

Ceea ce se știe cu certitudine, iar aceste date nu sunt controversate în comunitatea științifică, este că ritmul încălzirii s-a accelerat în mod clar după 1970, pe de o parte din cauza unei creșteri abrupte a emisiilor de gaze cu efect de seră (dioxid de carbon, în special), iar pe de alta din cauza eforturilor de a reduce cantitatea de poluare atmosferică, prin eliminarea unor aerosoli (compuși de sulf) care creau smog în aglomerațiile urbane, făcând aerul mai greu respirabil, dar având totodată și capacitatea de a reflecta razele soarelui, contribuind temporar la o răcire a planetei.

Astfel, între 1880 și 1969, planeta s-a încălzit lent – cu o rată de aproximativ +0,04 grade Celsius pe deceniu, dar începând din anii 1970 încălzirea s-a accelerat brusc, atingând un pas de +0,19 grade Celsius pe deceniu, între 1970 și 2023.

Washington Post mai arată că o parte dintre oamenii de știință sunt acum precauți și pentru că unii dintre ei ajunseseră, în urmă cu un deceniu, la o concluzie foarte diferită, susținând că pasul schimbărilor climatice a stagnat sau chiar ar fi încetinit.

Un climatolog de la NASA, care a publicat o lucrare de statistică anul trecut, a constatat că o accelerare a încălzirii nu este totuși clar detectabilă, cel puțin nu așa cum a fost schimbarea din 1970.

Teoria lui Hansen este că schimbările recente din legislație, așa cum ar fi regula instituită în 2020 de Organizația Maritimă Internațională, care impune o reducere substanțială a conținutului de sulf din păcura utilizată de vapoare, deși au un impact pozitiv asupra sănătății oamenilor, au și potențialul de a reduce reflectarea razelor soarelui, mărind implicit cantitatea de căldură absorbită pe întinderile enorme ale oceanelor lumii. Hansen și co-autorii săi susțin că modificarea emisiilor navelor contribuie la o creștere majoră a dezechilibrului energetic al Pământului.

Dar nu toți oamenii de știință sunt de acord că reglementările privind poluarea pentru navele oceanice au avut un impact atât de mare și atât de repede. Hansen recunoaște că datele despre temperatura globală a suprafeței Pământului nu prezintă încă o imagine complet clară a accelerării încălzirii globale.

Analiza integrală pe Washington Post

Foto: Jana Kleteckova, Melinda Nagy | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday