Protocolul de aderare a Suediei va trebui, în continuare, să fie aprobat în adunarea generală a parlamentului turc pentru încheierea ultimei etape a procesului legislativ. Momentan, nu a fost stabilită nicio dată.

Aderarea Suediei la alianță a fost blocată de Turcia, care a acuzat constant Stockholm că este “prea indulgentă față de grupurile pe care Ankara le consideră amenințări la adresa securității sale, inclusiv militanții kurzi și membrii unei rețele responsabilă de lovitura de stat eșuată din 2016”.

Comisia pentru Afaceri Externe a parlamentului turc a început încă de luna trecută să discute despre aderarea Suediei la NATO. Cu toate acestea, reuniunea a fost amânată ca urmare a solicitării depuse de legislatorii din partidul președintelui Erdogan, pe motiv că unele aspecte necesitau mai multe clarificări și că negocierile cu Suedia nu s-au “maturizat” suficient.

La începutul acestei luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a condiționat ratificarea aderării Suediei la NATO de aprobarea de către Congresul SUA a unei cereri turcești de achiziționare a 40 de avioane de luptă noi F-16 și a unor kituri pentru modernizarea flotei Turciei. Casa Albă a sprijinit cererea pentru F-16, dar există o opoziție puternică în Congres față de vânzările militare către Turcia, scrie Euronews.

În deciziile legate de aderarea unor noi state NATO are nevoie de acordul unanim al tuturor membrilor, iar Turcia și Ungaria au fost țările care s-au opus în acest context. Finlanda, care a primit invitația de adere în același timp cu Suedia a reușit să se alăturat alianței în aprilie, devenind al 31-lea membru NATO.

Sursa: Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday