Compania estoniană Bolt, principalul competitor al Uber din Londra, a câștigat un proces intentat departamentului britanic responsabil de colectarea taxelor (HMRC). Concret, Bolt a susținut că ar trebui să i se permită să utilizeze un sistem de impozitare conceput pentru operatorii de turism sau agenții de turism, numit Tour Operators Margin Scheme, prin care să plătească TVA pe comisioanele pe care compania le primește de la soferii, nu pe întreaga cursă.

Deși inițial argumentul a fost respins de HMRC, un tribunal fiscal din Londra a decis acum că serviciile furnizate de Bolt sunt “servicii de tipul celor furnizate în mod obișnuit de operatorii de turism sau de agențiile de voiaj“, ceea ce înseamnă că Bolt trebuie să plătească TVA conceput pentru acest tip de activități.

Decizia ar putea fi benefică și pentru Uber, care și-a manifestat de asemenea nemulțumirea față de pretențiile autorității fiscale, într-un caz separat. Uber a plătit către HMRC taxe suplimentare în valoare de 493 de milioane de lire sterline, în ultimele luni, sumă pe care speră să o recupereze. Concret, compania a spus că TVA-ul ar trebui să se aplice doar la comisioanele pe care le percepe de la șoferi, de obicei 25% dintr-o călătorie. La rândul său, HMRC a contrazis opinia Uber și a spus că taxa ar trebui să se aplice la costul total al unei curse.

Aplicații precum Uber și Bolt, dar și alți operatori privați care oferă servicii de ridesharing, au fost obligați să plătească TVA în Marea Britanie, în urma unei decizii a unei instanțe, din 2021, care a adus schimbări majore în domeniu. 

Sursă: The Telegraph, Reuters

Foto: Cristi Croitoru | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday