Forțele paramilitare iraniene furnizează informații în timp real și armament, inclusiv drone și rachete, rebelilor Houthi din Yemen, pe care aceștia le folosesc pentru a ataca vapoarele care trec prin Marea Roșie, conform unor oficiali occidentali citați de Wall Street Journal.

Aceștia mai spun că multe dintre navele care au navigat prin strâmtoarea Bab el-Mandeb și-au oprit radiourile pentru a nu fi detectate, dar o navă iraniană staționată în Marea Roșie a oferit informații rebelilor Houthi, astfel încât aceștia să țintească cu precizie vapoarele.

Iranul a refuzat să comenteze acuzațiile, iar un purtător de cuvânt al rebelilor Houthi a declarat că gruparea nu se bazează pe Iran pentru a efectua atacurile: ”Este ciudat să atribui totul Iranului ca și cum ar fi cea mai puternică putere a lumii. Avem servicii de informații care și-au dovedit valoarea de-a lungul anilor de agresiune împotriva noastră”.

Totuși, purtătorul de cuvânt al Houthi este contrazis de un oficial occidental din domeniul securității. ”Houthi nu are tehnologia radar pentru a ținti navele. Au nevoie de asistență iraniană. Fără aceasta, rachetele ar cădea în apă”, a declarat acesta.

Oficialii de la Casa Albă și de la Pentagon au cerut grupării Houthi să înceteze atacurile asupra vapoarelor comerciale și navelor aparținând marinei americane. Vineri, Casa Albă a desecretizat informații despre care susține că arată amploarea sprijinului pe care Iranul îl oferă rebelilor Houthi pentru a efectua atacurile din Marea Roșie și asupra trupelor americane din Irak și Siria.

Casa Albă a precizat că SUA au descoperit că Houthi se bazează pe informații din partea Iranului, și că Teheranul a furnizat drone și rachete pe care Houthi le-a lansat spre Israel și spre cel puțin o navă în Marea Roșie.

Sprijinul iranian pentru aceste operațiuni Houthi rămâne critic”, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Sursă: WSJ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday