Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și unor experți independenți, un nou reactor din cadrul complexului nuclear Yongbyon din Coreea de Nord pare să fi fost pus în funcțiune, ceea ce ar însemna o nouă potențială sursă de plutoniu pentru dezvoltarea de arme nucleare.

AIEA nu are acces direct la Yongbyon, de când Coreea de Nord a expulzat supraveghetorii în 2009. Însă agenția, oficiali americani și grupuri independente au monitorizat îndeaproape complexul extins, coroborând imagini din satelit și alte tehnologii.

De la mijlocul lunii octombrie, AIEA a observat, în timpul monitorizărilor, scurgeri importante de apă din sistemul de răcire al noului reactor, a transmis Rafael Grossi, directorul general al agenției, ceea ce indică faptul că reactorul funcționează. Ca orice reactor nuclear, poate produce plutoniu în combustibilul său iradiat, care poate fi separat în timpul reprocesării, așa că acesta este un motiv de îngrijorare, a completat Grossi.

Recenta activitate de la Yongbyon sugerează că Phenianul și-a accelerat programul de arme nucleare, în ciuda sancțiunilor internaționale, în timp ce discuțiile cu SUA rămân blocate, iar administrația Biden este preocupată de alte crize, cum ar fi războaiele din Ucraina și Fâșia Gaza.

Surse alternative: The New York Times, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday