UPDATE, ora 13.30: Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, generalul-locotenent Mikola Oleșciuk, anunță doborârea a trei aeronave de atac la sol Suhoi Su-34, pe Frontul de Sud. Deși generalul Oleșciuk nu a precizat locația exactă a atacului, este probabil ca aceasta să fie în apropiere de Herson, pe malul stâng al Niprului, unde mai devreme fuseseră semnalate lupte între formațiunile ucrainene, care încearcă să lărgească capul de pod, și cele ruse, aflate în defensivă în acest sector.

Suhoi Su-34 este un tip de aeronavă supersonică, multirol, una dintrele cele mai avansate de acest fel din dotarea Armatei Ruse. Pot fi folosite atât pentru atac tactic cât și strategic (pe distanțe mari). Proiectat pe vremea URSS, Su-34 a intrat oficial în serviciu în 2015, fiind folosit destul de mult în Siria, deși este posibil ca Rusia să îl fi testat și în timpul invadării Georgiei, în 2008.

Știrea în forma inițială:

Valuri de drone kamikaze rusești, trimise azi-noapte asupra Kievului și a altor orașe. Mai multe clădiri rezidențiale din capitala ucraineană au fost lovite. În ciuda pierderilor mari, Armata Rusă avansează la Avdiivka (Donețk).

Armata și oficialitățile ucrainene confirmă faptul că cel puțin trei clădiri rezidențiale din Kiev au fost lovite azi noapte de drone rusești, sau au luat foc ca urmare a resturilor unor drone doborâte de apărarea antiaeriană. Rușii au lansat cel puțin 28 de astfel de aparate, după ce, în zilele precedente, ucrainenii au doborât 34 de drone Shahed (model iranian). Alte grupuri de drone au lovit obiective industriale din Nikolaev și Odesa.

În același timp, ISW confirmă avansarea rușilor la Avdiivka, lângă Donețk, atât pe flancul de NV al zonei fortificate ucrainene, cât și prin SV, o încercare evidentă a rușilor de a încercui forțele ucrainene, la fel cum au făcut la Bakhmut, anul trecut. Și, tot ca la Bakhmut, ucrainenii raportează aproape zilnic circa o mie de soldați ruși eliminați în timpul luptelor, o rată de aproximativ două ori mai mare decât de obicei.

Anterior, ISW a arătat că Armata Rusă forțează la Avdiivka, cu un preț mare în pierderi umane și de tehnică militară, pentru a-i asigura o platformă victorioasă lui Putin la alegerile din martie. Totuși, remarcă acum ISW, președintele rus continuă să exprime obiective maximaliste, așa cum ar fi ștergerea Ucrainei de pe hartă și încorporarea ei în Rusia. “Prăbușirea ajutorului occidental ar duce probabil la colapsul capacității Ucrainei de a reține Armata Rusă. Actualul război pozițional nu reprezintă un front stabil, deoarece echilibrul poate fi înclinat cu ușurință în ambele direcții, în funcție de deciziile luate în Occident. Continuarea asistenței de securitate, care dă forțelor ucrainene puterea de a respinge eforturile ofensive rusești și de a elibera mai mult teritoriu ucrainean, este singurul curs de acțiune în acest moment care poate face ca eșecul Rusiei în atingerea obiectivelor maximaliste ale lui Putin în Ucraina să fie permanentă”, mai arată institutul de la Washington.

Surse: ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday