UPDATE. Manchester United, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur (Anglia), Bayern Munchen, Borussia Dortmund (Germania), Atletico Madrid (Spania) și Inter Milano (Italia) au emis comunicate de presă în care arată că nu se vor alătura proiectului Super Ligii de fotbal și că își păstrează angajamentul față de competițiile gestionate de UEFA. Aceasta din urmă a transmis că verdictul anunțat de Curtea Europeană de Justiție nu validează sau aprobă formarea competiției, în vreme ce FIFA s-a limitat să spună că se va consulta cu UEFA pentru comentarii viitoare.

Știrea în formă inițială. Curtea Europeană de Justiție a stabilit că sunt ilegale regulile UEFA și FIFA, care interzic cluburilor să se alăture unor competiții internaționale noi. “Atunci când noi competiții pot intra pe piață, FIFA și UEFA trebuie să se asigure că deciziile lor sunt transparente, obiective, nediscriminatorii și proporționale. Puterile celor două organisme nu sunt supuse unor astfel de criterii. Prin urmare, FIFA și UEFA abuzează de o poziție dominantă. Normele lor privind aprobarea, controlul și sancțiunile sunt considerate restricții nejustificate ale libertății de a furniza servicii”, transmite Curtea Europeană de Justiție.

Judecătorii europeni subliniază faptul că prin această decizie, nu arată că proiectul Super Ligii Europene ar trebui aprobat neapărat, ci doar subliniază modul greșit în care este guvernat fotbalul.

“Am câștigat dreptul de a exista. Monopolul UEFA a luat sfârșit. Fotbalul este liber. Cluburile sunt acum libere de amenințarea sancțiunilor și libere să își stabilească propriul viitor. Oferim transmisia gratuită a tuturor meciurilor din Super Ligă”, a scris directorul executiv al A22, grupul care a stat în spatele Super Ligii Europene. Compania A22 a fost înființată pentru a ajuta la crearea acestei competiții. A anunțat că va crea o competiție cu mai multe divizii, cu 60 – 80 de echipe.

Reamintim, Super Liga Europeană a fost o competiție creată sub forma unei “revoluții în fotbal”, în 2021, care a împărțit jucătorii, cluburile și fanii în două tabere. Într-un anunț comun, șase cluburi engleze (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham Hotspur), trei din Italia (AC Milan, Inter Milano și Juventus) și trei din Spania (Atlético Madrid, Barcelona și Real Madrid) au anunțat atunci planul de a forma și participa la această competiție. Ulterior, UEFA a amenințat cu excluderea lor din Champions League și Europa League și cu amenzi uriașe, motiv pentru care proiectul Super Ligii nu a mai fost finalizat.

Totuși, decizia de joi este diferită de un raport publicat în decembrie anul trecut, când justiția europeană afirma că normele organismelor europene și mondiale de conducere a fotbalului erau “compatibile cu legislația UE în materie de concurență”.

Surse: BBC, Sky Sports

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday