Misiunea NS-24 a Blue Origin a transportat, de această dată, încărcătură utilă pentru experimente științifice, nu oameni, însă succesul său deschide calea pentru reluarea unor eventuale zboruri comerciale pentru cei care doresc experiențe inedite. 

Concret, racheta New Shepard a decolat de pe platforma de la Launch Site One, în apropiere de Van Horn, Texas, la 17:43, ora României. După ce s-a separat de propulsor, capsula a atins o altitudine maximă de 107 kilometri deasupra nivelului mării, cu mult peste granița spațială recunoscută la nivel internațional (linia Karman). Apoi, propulsorul a aterizat cu succes înapoi pe rampa de lansare urmat, câteva minute mai târziu, de capsula dirijată de trei parașute gigantice. 

Printre experimentele științifice realizate la bord în timpul călătoriei rachetei se număra unul menit să arate modul în care funcționează pilele de combustie pe bază de hidrogen în microgravitație. Pe lângă acesta a mai fost făcut altul care arată cum se mișcă apa și gazele în condiții de imponderabilitate. Alte experimente viitoare ar putea include monitorizarea calității apei pentru astronauții din spațiu.

Blue Origin a lansat în spațiu prima rachetă capabilă să revină și care a avut la bord și echipaj uman, acum doi ani. În septembrie 2022, compania s-a confruntat însă cu un experiment eșuat, când o rachetă a fost cuprinsă de flăcări, la scurt timp după lansare. Atunci, autoritățile de reglementare au emis un set de măsuri corective pentru ca Blue Origin să-și poată relua experimentele de zbor, inclusiv reproiectarea anumitor piese ale motorului. Acestea au confirmat duminică că au aprobat cererea Blue Origin de a zbura din nou.

În total, Blue Origin a efectuat șase zboruri suborbitale cu echipaj, Jeff Bezos însuși luând parte la primul zbor. În timpul călătoriilor în spațiu, pasagerii se bucură de câteva minute de imponderabilitate și pot observa curbura Pământului prin ferestrele mari cu care sunt dotate rachetele. 

Conform Blue Origin, platforma rachetei este aproape în întregime reutilizabilă, inclusiv boosterul, capsula, motorul, trenul de aterizare și parașutele. De asemenea, motorul rachetei este alimentat cu oxigen și hidrogen lichid, ceea ce înseamnă că singurele emisii generate de zboruri sunt vaporii de apă.

Blue Origin a transmis că lucrează la o rachetă grea, în scopuri comerciale, numită New Glenn, al cărei zbor inaugural este planificat pentru anul viitor. New Glenn măsoară 98 de metri înălțime și este proiectată să transporte încărcături utile de până la 45 de tone pe orbita joasă a Pământului.

Sursă: CNN, Yahoo News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday