Președintele rus susține că ar vrea să negocieze cu statele occidentale, “dacă acestea doresc”, o posibilă înțelegere cu privire la Ucraina. Putin a mai vorbit despre astfel de negocieri și în trecut, dar oficialii occidentali și analiștii contactați de Reuters cred că el ar putea face pași în acest sens abia după alegerile din SUA, mai ales dacă acestea ar fi câștigate de Donald Trump.

“Nu vom renunța la ceea ce este al nostru”, a subliniat Putin, care a sugerat că nu este dispus să cedeze din teritoriile cucerite din Ucraina. Conform Reuters, Rusia controlează acum aproximativ 18% din teritoriul care a fost recunoscut la nivel internațional ca parte a Ucrainei, atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar anul trecut, regiunile Herson, Donețk, Luhansk și Zaporijie. Kievul, la rândul său, exclude posiblitatea unor negocieri “până când ultimul soldat rus va fi expulzat din Ucraina”.

Putin a vorbit în cadrul unei reuniuni a Ministerului Apărării la care au participat toți liderii militari ai Rusiei, inclusiv Serghei Șoigu, generalul Valeri Gerasimov și directorul FSB, Alexander Bortnikov. “Nu vom renunța la obiectivele operațiunii militare speciale”, a mai adăugat Putin, completând că “totuși, armata are nevoie de o mai bună comunicare militară și capacitate de recunoaștere, țintire și operare prin satelit”. Președintele rus mai susține că Moscova “şi-a modernizat aproape în totalitate arsenalul nuclear strategic şi îşi menţine forţele strategice la cel mai înalt nivel de pregătire. În încheierea mesajului său, Putin a afirmat că “aderarea Ucrainei la NATO nu este acceptabilă pentru Rusia nici peste 10 ani, nici peste 20”.

Surse: Reuters, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday