Președintele turc consideră că Ankara și-a câștigat de mult dreptul de a adera la UE, dar este ținută în așteptare din motive politice. ”A le acorda statutul de candidat nu înseamnă că vor deveni membri UE. Cu ei va începe un proces, vor fi și ei blocați. Niciuna dintre aceste țări nu este ca Turcia. Este greșit ca Turcia, care este mai pregătită să adere la UE decât unele state membre, să fie ținută să aștepte la ușă ani de zile din cauza obstacolelor politice”, a declarat Recep Erdogan.

Erdogan a mai adăugat că potențialul ”strategic și economic” al Turciei îi conferă acesteia de mult timp dreptul de a adera la Uniunea Europeană, un obiectiv strategic pentru Ankara, care speră să facă pași în acest sens în timpul mandatului Ungariei, cu care are legături diplomatice bune. ”UE trebuie să îndrepte acum această greșeală”, a mai spus acesta.

Cererea de aderare a Turciei la UE este blocată de ani de zile, din cauza preocupărilor Uniunii referitoare la respectarea drepturilor omului și diferendelor de politici regionale, în special referitoarea la estul Mediteranei și insula Cipru, divizată din punct de vedere etnic.

Reamintim că săptămâna trecută, Consiliul European a ajuns la un acord pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday