US Central Command a anunțat că distrugătorul USS Carney, care operează în Marea Roșie, a doborât sâmbătă un val de 14 drone, lansate din zonele controlate de Houthi, în Yemen. “UAV-urile au fost evaluate a fi drone de atac unidirecțional (kamikaze) și au fost doborâte fără avarierea navelor din zonă și fără a fi cineva rănit. Partenerii regionali din Marea Roșie au fost alertați cu privire la amenințare”, se arată în comunicatul comandamentului american.

Image

HMS Diamond, una dintre cele mai avansate nave de interceptare ale marinei britanice, a interceptat și ea ceea ce a numit “o potențială amenințare la adresa navelor comerciale din Marea Roșie”.

De altfel, una după alta, începând de vineri, tot mai multe linii comerciale au anunțat că își rerutează navele, ocolind ruta dinspre Oceanul Indian spre Mediterană prin Marea Roșie și Canalul Suez. Dar această situație poate avea un impact semnificativ asupra costurilor tuturor produselor, în speciale a celor petroliere.

Potrivit Politico, Pentagonul a ordonat grupului de luptă al portavionul USS Dwight D. Eisenhower să se deplaseze din Golful Persic prin Marea Arabiei spre Golful Aden, în apropierea coastelor yemenite. Publicația mai arată că “Administrația Biden analizează în mod activ opțiunile de a riposta împotriva rebelilor Houthi”, susținuți și înarmați de Iran, și care se află de mai mulți ani în război cu Arabia Saudită.

Surse: US Central Command, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday