Oficiali din UE și SUA lucrează de mai multe luni la descoperirea unor modalități prin care activele înghețate ale Rusiei să poată fi folosite în mod legal pentru reconstrucția Ucrainei. În ultimele săptămâni, scrie Financial Times (FT) reprezentanții statelor G7 au intensificat însă discuțiile privind cheltuirea unei părți din cele aproximativ 300 de miliarde de dolari, proveniți din activele rusești înghețate.
FT subliniază că, dacă ar fi găsit cadrul legal prin care acest lucru să fie realizat ar fi deschis un nou capitol în războiul financiar pe care Occidentul îl duce împotriva Rusiei. Dincolo de acest aspect însă, ar fi și un pas important pentru continuarea susținerii financiare a Ucrainei. Toate acestea după ce, în ultima săptămână, două pachete de ajutor pentru Ucraina, în valoare totală de peste 100 de miliarde de dolari, au fost blocate ca urmare a opoziției republicanilor din Congres în SUA și a premierului ungar Viktor Orban, în UE.
“Trebuie să găsim o modalitate de a trimite numerar în Ucraina, sub orice formă. Și din ce în ce mai multe țări arată cu degetul spre active și se întreabă de ce stau încă acolo”, a declarat un diplomat UE implicat în negocierile eșuate de la summitul din această săptămână.
Utilizarea activelor rusești confiscate ar putea oferi o variantă alternativă de finanțare pentru Kiev, mai ales în contextul reconstrucției necesare după terminarea războiului. În ciuda nevoii de finanțare pe care Ucraina o are, statele G7 s-au ferit până acum să folosească activele rusești, de teamă că unii investitori se vor retrage din această cauză.
Totuși, situația a evoluat în ultimele săptămâni în ceea ce privește SUA, scrie FT. Washingtonul nu a susținut, până acum, în mod public o astfel de măsură, totuși acum afirmă că există o cale de confiscare a activelor rusești, “în conformitate cu dreptul internațional”.
De altfel, un oficial american a confirmat pentru FT că guvernul este implicat în discuții intense pentru utilizarea activelor rusești confiscate. Acesta a adăugat că este de părere că există un termen scurt pentru ca o decizie în acest sens să fie luată, sugerând că discuția ar putea avea loc chiar în februarie, când se vor împlini doi ani de la debutul invaziei din Ucraina.
De altfel, David Cameron, ministrul britanic de Externe, și-a exprimat încrederea că există “o cale legală” pentru a confisca activele și a sugerat că Regatul Unit ar putea acționa împreună cu SUA dacă alți aliați din G7 nu vor putea fi convinși. În ceea ce privește posibilitatea ca anumiți investitori străini să fie îndepărtați de aplicarea unei astfel de măsuri, oficialul a declarat că cei care ar fi putut fi deranjați de această situație s-au retras deja.
Țările europene, în special Germania, Franța și Belgia, au fost reticente în a face o astfel de mișcare, invocând preocupări juridice precum protecția de care se bucură activele suverane în temeiul dreptului internațional. Acest aspect este cu atât mai important cu cât avem în vedere faptul că majoritatea activelor rusești se află în Europa. SUA au menționat, în acest context, că discuțiile din cadrul G7 au avut în centrul lor respectarea dreptului internațional.
În ciuda potențialelor opoziții, însă, FT scrie că la nivelul G7 există “discuții tot mai vii și un consens tot mai mare în favoarea utilizării activelor rusești”. Americanii au explicat că prin faptul că Rusia a invadat Ucraina, confiscarea activelor rusești ar putea fi “văzută ca o contramăsură legală de acele state care au fost afectate în mod special de încălcarea dreptului internațional de către Rusia”.
Sursa: Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.