Acordul stabilit în cadrul summitului COP28, care presupune o “tranziție progresivă” de la utilizarea combustibililor fosili, nu a fost primit în mod pozitiv de oamenii de știință, care susțin că actul este “devastator și periculos”, având în vedere nevoia de măsuri urgente pentru abordarea crizei climatice.
Experții în domeniul climatic spun că decizia luată de lideri este “o tragedie pentru planetă și pentru viitorul nostru”, deoarece conține numeroase “găuri” și deciziile luate nu sunt pe măsura gravității situației climatice. Printre lipsurile identificate se numără apelul de a “accelera” captarea și stocarea carbonului pentru a reține emisiile rezultate din arderea combustibililor fosili, o opțiune care poate juca “un rol minor în cel mai bun caz”, spun oamenii de știință.
Magdalena Skipper, redactor-șef al revistei științifice Nature, afirmă că “lucrurile sunt clare – combustibilii fosili trebuie să dispară. Liderii mondiali își vor dezamăgi cetățenii și planeta dacă nu acceptă această realitate“. Un alt expert de la revista Nature a explicat că eșecul privind eliminarea treptată a combustibililor fosili a fost “mai mult decât o oportunitate ratată, a fost în contradicție cu obiectivele de bază stabilite în acordul climatic de la Paris din 2015 de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale”.
Oamenii de știință mai subliniază faptul că toți combustibilii fosili trebuie să fie eliminați treptat, cât mai repede posibil, pentru a combate criza climatică. În caz contrar, planeta va continua să se încălzească și să devină un loc din ce în ce mai periculos și mai nesigur pentru oameni. În acest sens, Michael Mann, profesor la Universitatea Pennsylvania din SUA, a declarat că regulile COP trebuie să fie reformate, de exemplu, permițând majorității să aprobe deciziile în ciuda obiecțiilor altor state, și interzicând directorilor din industria petrolului, precum Al Jaber, care conduce compania petrolieră de stat din Emiratele Arabe Unite, să prezideze viitoarele summituri.
Sursa: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.