Prințul Harry a acuzat compania britanică Mirror Group Newspapers de piratarea telefonului şi colectare ilegală de informații. Harry a susținut că 33 de articole despre relația sa cu fosta lui iubită, Chelsy Davy, și familia sa, precum și aspecte despre serviciul său militar și acuzații de consum de droguri, au fost publicate de Daily Mirror, Sunday Mirror și People, între 1995 și 2011, după ce informațiile au fost obținute ilegal.

Astăzi, Înalta Curte din Londra a stabilit că Prințul Harry a fost victima piratării telefonului de către Mirror Group Newspapers și că trebuie să primească despăgubiri în valoare de 140 de mii de lire sterline.

Instanța a stabilit că 15 din cele 33 de articole invocate de Harry au fost scrise în baza informațiilor interceptate. În hotărârea judecătorilor, se arată: “Telefonul lui a fost spart într-o măsură modestă și acest lucru a fost probabil controlat cu atenție de anumite persoane de la fiecare publicație. Cu toate acestea, s-a întâmplat în câteva ocazii, de la sfârșitul anului 2002 și până în aprilie 2009. A existat o tendință ca Ducele să presupună că toate materialele publicate au fost produsul interceptării mesageriei vocale, deoarece hacking-ul telefoanelor era o practică răspândită în cadrul Mirror Group, la acea vreme. Cu toate acestea, haking-ul nu era singurul instrument prin care jurnaliștii puteau colecta informații la acea vreme, iar afirmațiile Ducelui, în legătură cu celelalte 18 articole, nu au rezistat în fața unei analize atente”.

Într-o scurtă reacție după aflarea verdictului, un purtător de cuvânt al Mirror Group Newspaper, deținut de miliardarul Rupert Murdoch, a spus: ”Salutăm decizia de astăzi, care oferă afacerii claritatea necesară pentru a trece mai departe de evenimentele care au avut loc cu mulți ani în urmă. Acolo unde au avut loc fapte istorice greșite, ne cerem scuze fără rezerve, ne-am asumat întreaga responsabilitate și am plătit despăgubiri corespunzătoare”.

Procesul a durat șapte săptămânii, iar Prințul Harry a fost prima persoană din familia regală care a depus mărturie într-un proces, în ultimii 130 de ani.

Surse: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday