Marcel Ciolacu a susținut o declarație de presă înaintea începerii ședinței de guvern, pentru adoptarea bugetului de stat pentru 2024 și bugetul asigurărilor sociale pentru 2024. Amintim că ședința a fost amânată timp de nouă ore.
Consiliul Fiscal a transmis că există riscul foarte probabil ca deficitul bugetar din 2024 să îl depășească semnificativ pe cel din acest an (5,9% din PIB), scrie Cursdeguvernare.ro, care citează opinia formulată de Consiliu: ”CF nu poate lua în considerare venituri ipotetice având drept sursă creșterea eficienței colectării/reducerea evaziunii fiscale/digitalizarea administrației fiscale. Drept consecință, examinarea de către CF a primului set de documente conduce la concluzia că este foarte posibil ca deficitul bugetar pe anul 2024 să depășească semnificativ deficitul pentru 2023, existând riscuri majore cu privire la procesul de consolidare bugetară”.
Proiectul, care a fost prezentat miercuri de executiv, a primit aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic și Social. Reprezentanții au avertizat că nu au avut timp să evalueze impactul proiectului: “O analiză preliminară relevă un optimism excesiv și nejustificat în privința nivelului veniturilor și un impact semnificativ asupra numeroase industrii, angajatori, angajați și reprezentanți ai mediului non-guvernamental deopotrivă”.
Principalele declarații ale prim-ministrului Marcel Ciolacu:
- Adoptăm azi bugetul de stat pe 2024, unul axat pe investiții de circa 7% din PIB. Anul viitor, investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică, iar creșterea investițiilor va fi dublă față de cea a consumului.
- Țintim o creștere economică de 3,4%, a doua cea mai mare din UE. Înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul țării, față de acest an. Investițiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut după anul 1989.
- Bugetul asigurărilor, pe care îl aprobăm tot astăzi, probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie, cu rata inflației de 13,8%, cât și pentru recalcularea de la 1 septembrie. Sunt prevăzute și fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale.
- Majorăm salariile profesorilor și există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, nu și la demnitari.
- Avem cel mai mare buget la Educație, cu peste 21 de miliarde de lei peste ce am avut în acest an. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulți bani față de anul trecut, pentru a susține investițiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde de lei. Există suplimentări majore, între 30% și 50% în plus, pentru Sănătate, Mediu și Dezvoltare.
- Nu vor exista creșteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării investițiilor și a luptei cu evaziunea. Am pretenții sporite la ANAF și Vamă să-și facă mai bine treaba.
- Deficitul bugetar este programat la 5%. Inflația va continua să scadă – ținta noastră este ca în 2024 să ajungă sub 5%. În paralel, continuăm reducerea cheltuielilor statului. Săptămâna aceasta am discutat reorganizarea a șase ministere, iar săptămâna viitoare vom continua cu restul. În final, vor rămâne mai puține instituții cu puncte unice de avizare a documentelor, reducând birocrația.
- Mâine depunem cererea de plată numărul trei din PNRR. Azi alocăm bani și pentru cheltuielile comunelor, orașelor și municipiilor.
- Salariul minim va crește cu siguranță, propunerea noastră este de 3.700 de lei de la 1 iulie. Până atunci, păstrăm cei 200 de lei scutiți de taxe din salariul minim brut. Acest buget, sperăm votat în Parlament înainte de Crăciun, ne va permite să investim în 2024 sume fără precedent.
Proiectul de lege a bugetului poate fi consultat pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Foto: Prudencio Alvarez | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.