Au demisionat ministrul Economiei și Industriei, ministrul Afacerilor Interne și ministrul Agriculturii, precum și secretarul general al guvernului, toți fiind apropiați ai premierului Fumio Kishida (foto mijloc). Suspiciunile sunt că aceștia nu au raportat venituri totale de aproximativ 3,5 milioane de dolari, bani care au fost donați la evenimentele de strângere de fonduri ale Partidului Liberal Democrat, dar nu se găsesc în vistieria acestuia. 

Partidele politice japoneze organizează în mod obișnuit evenimente la care participă susținători, pentru a strânge fonduri, iar liderii politici sunt cei chiar ei cei mai importanți donatori. Anchetatorii, care urmau să facă controale în sediile Partidului Liberal Democrat, investighează dacă nu cumva donațiile făcute de aceștia pentru a stimula strângerile de fonduri de la susținători nu le-au fost ulterior parțial returnate.

Ministrul Economiei și Industriei, Yasutoshi Nishimura, a declarat că și-a dat demisia deoarece este “în centrul îndoielilor publicului în legătură cu fondurile politice, ceea ce duce la neîncredere în guvern”.

Japonia nu are alegeri parlamentare până în 2025, dar există deja speculații că premierul Kishida ar putea convoca alegeri anticipate înainte de un vot intern dificil pentru conducerea PDL anul viitor, având în vedere că acest scandal afectează sprijinul politic al populației.

Surse: France 24, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday