Deși votul a venit ca urmare a deciziei lui Hunter Biden, fiul președintelui, de a sfida o citație a unei comisii ad-hoc de anchetă, înființată anterior, acum majoritatea republicană a declanșat de facto procedura de demitere a președintelui, care prevede că ancheta este făcută de Camera Reprezentanților, iar apoi aceasta este judecată printr-un vot în Senat. Mai întâi, comisia ar trebui să stabilească dacă Joe Biden a fost implicat, în 2016, când era vicepreședinte, în afacerile fiului său din Ucraina și China.

Ambele partide din Camera Reprezentanților au votat fiecare pe linia sa, iar majoritatea republicanilor și-a spus cuvântul. Votul a avut loc la câteva ore după ce fiul președintelui, Hunter Biden, a refuzat să se prezinte pentru o audiere cu ușile închise în fața unei comisii de investigație parlamentare. El a ales în schimb să țină o conferință de presă la Capitol Hill și să-și anunțe disponibilitatea de a depune fi audiat, dar în mod public. “Republicanii nu doresc un proces deschis în care americanii să poată vedea această tactică a unei anchete fără temei sau să audă ceea ce am de spus”, a spus fiul președintelui.

De această dată și Joe Biden a reacționat, numind decizia majorității republicane din Camera Reprezentanților o cascadorie politică: “În loc să facă ceva pentru îmbunătățirea vieții americanilor, ei mă atacă cu minciuni. În loc să-și facă treaba și să voteze ceea ce e urgent de făcut, ei aleg să piardă timpul cu această cascadorie politică fără temei, despre care chiar și republicanii din Congres admit că nu este susținută de fapte”, a spus președintele Biden.

În timp ce Hunter Biden se va confrunta anul viitor cu două procese penale, pentru evaziune și încălcarea regimului armelor, ancheta parlamentară pentru demiterea președintelui le va oferi republicanilor mai multă putere de a emite citații obligatorii pentru președinte și familia acestuia. Deși procedura de demitere a președintelui este improbabil să ajungă la final, ancheta va juca probabil un rol în campania electorală de anul viitor.

Surse alternative: NY Times, WaPo

Foto: Palinchak | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday