Potrivit unui raport al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din SUA, temperaturile înregistrate în zona Arctică, în vară, au fost cele mai ridicate înregistrate până acum, iar regiunea se încălzește de două ori mai repede decât restul globului, din cauza schimbărilor climatice. De asemenea, temperatura medie în ultimul an a fost a șasea cea mai caldă din 1900 încoace, adică -7 grade Celsius.

NOAA corelează temperaturile ridicate din Arctica cu apariția tot mai frecventă a unor fenomene meteorologice extreme. Spre exemplu, încălzirea unor părți din nordul Canadei și din Arhipelagul Arctic Canadian a coincis cu un nivel precipitații sub cel normal în aceste zone, ceea ce a dus la un sezon extrem de incendii de vegetație. Totodată, Groenlanda a mai pierdut încă 159 de miliarde de tone din stratul de gheață.

Daunele climatice ireversibile cauzate de supraîncălzirea regiunii arctice vor continua să se răsfrângă asupra Americii de Nord și a Euroasiei”, a declarat Brenda Ekwurzel, din cadrul ONG-ului Union of Concerned Scientists. Raportul detaliază, de asemenea, “probe fără echivoc ale înverzirii Arcticii”, pe măsură ce temperaturile mai ridicate, un nivel mai mare al precipitațiilor și topirea ghețarilor au avut ca rezultat direct răspândirea unor arbuști și copaci în zona de tundră, unde în mod normal vara au loc doar “explozii” de flori sălbatice. “Înverzirea” a fost anul acesta a treia cea mai intensă din ultimii 25 de ani și mai semnificativă față de cea din 2022.

 

Între timp, la Dubai a fost emis un acord final al deciziilor luate de liderii lumii la summitul climatic COP28. Textul prevede “tranziția progresivă” de la utilizarea combustibililor fosili, pentru limitarea încălzirii globale “în sistemele energetice, într-un mod corect, ordonat și echitabil […] astfel încât până în 2050 să fie atins un nivel net zero de emisii poluante, în conformitate cu studiile oamenilor de știință. Este primul acord ce menționează nevoia renunțării la cărbune, gaze și petrol, dar experții cred că sintagma “eliminare treptată” ar fi lăsat mai puțin loc de interpretări.

Surse: Reuters, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday