Partidele franceze aflate în opoziție, de la Frontul Național al lui Marine Le Pen (reprezentanții extremei drepte), la Franța Nesupusă (extrema stâng), s-au unit în Adunarea Națională (camera inferioară a parlamentului) pentru a opri proiectul de lege referitor la imigrație. Deși votul prin care a fost respinsă declanșarea dezbaterilor nu duce neapărat la eșecul proiectului de reformă, este semnalul că președinția lui Emmanuel Macron a devenit mai dificilă, de când a pierdut majoritatea în parlament, anul trecut. 

Rezultatul reprezintă un eșec și pentru ministrul de Interne, Gérald Darmanin, care a petrecut luni de zile încercând să adune suficiente voturi din partea partidului conservator Les Republicains (LR). Înainte de vot, Darmanin a apărat inițiativa, despre care a spus că este necesar și corect, ba chiar o prioritate națională. După procedură, a afirmat că proiectul nu va fi retras, așa cum a cerut opoziția, și că executivul studiază modalități pentru a-l transforma în lege. Oficialul a declarat și că și-a înaintat demisia președintelui, însă Emmanuel Macron nu a acceptat-o.

Guvernul are la dispoziție mai multe căi pentru a încerca să salveze legea, explică Financial Times, cum ar fi elaborarea unei versiuni de compromis, în interiorul unei comisii cu senatori și deputați din toate partidele parlamentare, sau revenirea la o formă anterioară a inițiativei, cu direcții mai dure, care deja a fost adoptată de Senat, camera superioară a legislativului.

Concret, proiectul de lege presupune înăsprirea sistemului de azil prin diverse metode, precum reducerea numărului de solicitări pe care o persoană le poate face, de la 12 la două, sau introducerea unui nivel minim de cunoaștere a limbii franceze. Inițiativa mai include și propuneri care au fost aspru criticate de partidele de dreapta, cum ar fi acordarea dreptului de muncă persoanelor fără documente, în domenii cu deficit de forță de muncă, cum sunt sănătatea sau construcțiile. 

Analiza integrală pe Financial Times

Sursa Foto: Designer491 / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday