Platforma Epic Games a dat în judecată Google și Apple în anul 2020, acuzând cele două mari companii că au abuzat de controlul propriilor magazine de aplicații, dedicate telefoanelor mobile, și alte conținuturi digitale specifice”. Acum, jurații s-au pronunțat în favoarea Epic Games, deși procesul cu Apple a fost pierdut de producătorul Fortnite, care a atacat decizia.

Concret, Google este acuzată că nu permite dezvoltatorilor de aplicații și jocuri pentru dispozitivele mobile să integreze în produsul lor metode de plată alternative pentru Play Store, care percepe comisioane extrem de mari pentru fiecare microtranzacție făcută de utilizatorul aplicației/jocului respectiv. Epic Games a transmis că[verdictul de astăzi] dovedește că practicile Google sunt ilegale și că acestea abuzează de monopolul pe care îl deține cu Play Store pentru a obține taxe exorbitante, a înăbuși concurența și a reduce inovația“.

Procesul a scos la iveală faptul că Google obține zeci de miliarde de dolari prin taxarea fiecărei tranzacții și că a încercat în mod agresiv să se asigure că sistemul de plăți oferit de magazinul său de aplicații este singura modalitate de efectuare a plăților. Mai exact, când un utilizator dorește să achiziționeze conținut virtual oferit de aplicații precum Fortnite (deținută de Epic Games), plata este efectuată prin Play Store.

Având în vedere că o parte considerabilă din veniturile magazinelor de aplicații provin din jocurile video, Epic Games a încercat timp de o perioadă îndelungată să facă ca plățile pentru jocurile sale de pe mobil să poată fi făcute în afara magazinelor de aplicații ale Google sau Apple.

Hotărârea reprezintă o înfrângere surprinzătoare pentru Google, care operează unul dintre cele mai mari magazine de aplicații din lume. În cazul în care decizia instanței rămâne aceeași și după recurs, aceasta ar putea da peste cap întreaga economie a magazinelor de aplicații, oferindu-le dezvoltatorilor o influență mai mare asupra modului în care aplicațiile lor sunt distribuite și asupra modului în care generează profituri, scrie The Guardian.

Surse: The Guardian, DW

Sursa Foto: Radub85 / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday