Investigația publicației americane arată că hackerii militari ai Chinei au reușit să pătrundă, numai în ultimul an, în sistemele informatice a cel puțin 20 de companii de utilități, în special companii de energie, apă, sisteme de comunicații și de transport. Scopul acestora nu a fost acela să provoace pagube sau disfuncții, ci să rămână nedetectați în aceste sisteme, care pot fi folosite la un moment dat pentru a crea panică și haos în SUA.
Printre entitățile vizate se numără o companie de apă din Hawaii, un important port de pe Coasta de Vest și sistemele de control ale infrastructurii de transport de petrol și gaze, potrivit unor persoane familiarizate cu situația, citate de WaPo. De asemenea, hackerii chinezi au încercat să pătrundă și în rețeaua electrică a operatorului din statul Texas, care funcționează independent de sistemele electrice din restul Statelor Unite.
Oficialii americani care au oferit informațiile au precizat că sistemele de control industrial care operează funcții critice nu au fost afectate sau întrerupte, însă atenția pe care China a acordat-o statului Hawaii (unde se află Flota Pacificului și mai multe centre logistice) sugerează că Armata Chineză dorește să aibă capacitatea de a complica eforturile SUA de a trimite trupe și echipamente în cazul unui conflict cu Taiwanul. Americanii cred că o eventuală invazie chineză asupra insulei separatiste ar fi sincronizată cu întreruperea rețelelor de comandă și control ale infrastructurii critice, ale rețelelor de sateliți și a sistemelor logistice militare.
Operațiunea, care deocamdată se află la limita dintre spionaj și sabotaj, este numită de oficialii americani “Volt Typhoon”, și a fost detectată pentru prima dată anul trecut. “Este foarte clar că încercările chinezești de a compromite infrastructura critică au ca scop, pe de o parte, o poziționare, pentru a putea întrerupe sau distruge acea infrastructură critică în cazul unui conflict, iar, pe de altă parte, intenția de a împiedica Statele Unite să își poată proiecta puterea în Asia, provocând haos social în interiorul Statelor Unite, ceea ce ar putea afecta procesul decizional în jurul unei crize. Aceasta este o schimbare semnificativă față de activitatea cibernetică a Chinei de acum șapte – zece ani, care era axată în principal pe spionaj politic și economic“, a declarat Brandon Wales, director executiv al Agenției pentru Securitate Cibernetică și Infrastructurală (CISA) din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă.
Guvernul SUA încearcă de mult timp să îmbunătățească coordonarea cu sectorul privat, care deține cea mai mare parte a infrastructurii critice a națiunii, și cu companiile de tehnologie care pot detecta amenințările cibernetice. Companii precum Microsoft împărtășesc informații despre tacticile atacatorilor, precum și modalități de a detecta faptul că un sistem a fost compromis.
Sursa: The Washington Post
Sursa Foto: Karaevgen / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.