Printre semnatarii scrisorii deschise, care urmează să fie trimisă mâine, se află inclusiv parlamentari din Franța, Germania, Italia, Polonia și Irlanda. Aceasta reprezintă, scrie Reuters care a și consultat-o, un semn al îngrijorărilor în creștere din Europa, cu privire la continuitatea sprijinului american acordat Ucrainei.

Înțelegem îngrijorările exprimate de prietenii noștri americani. De ani de zile, liderii americani, democrați și republicani, le-au cerut europenilor să fie mai responsabili în ceea ce privește propria securitate. Suntem de acord cu această solicitare legitimă”, au afirmat în scrisoare legislatorii.

Parlamentarii europeni au transmis că, deși Europa a contribuit la fel de mult ca SUA în privința sprijinului militar pentru ucraineni și “cheltuielile militare au crescut în toată Europa”, “ajutorul militar american este critic și urgent”.

“O eventuală victorie a lui Putin i-ar încuraja pe rivalii noștri din întreaga lume, care ne urmăresc și speră că vom obosi. Ucrainenii luptă pentru ca noi să nu fim nevoiți să o facem”, se arată în scrisoare.

Aceasta este trimisă în momentul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să efectueze o vizită la Washington, pentru a-și susține cazul în fața Congresului, care va trebui să ia o decizie până vineri, ultima zi dinaintea vacanței ce ține până în 2024.

Reuters amintește că cel mai recent pachet de ajutor militar destinat Ucrainei a fost blocat la cererea președintelui Camerei Reprezentanților, precum și a altor republicani, care au solicitat ca SUA să nu mai acorde ajutor financiar dacă nu se iau mai întâi măsuri pentru întărirea frontierei cu Mexicul. 

De partea cealaltă, președintele Joe Biden a îndemnat Congresul să acționeze până la sfârșitul anului, iar democrații au încercat să obțină aprobarea pentru aproximativ 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Liderii UE se vor reuni, joi și vineri, la Bruxelles în cadrul unui summit în care vor discuta despre propunerilor de acordare a unui nou sprijin economic pentru Kiev, în valoare de 50 de miliarde de euro, precum și alte 20 de miliarde de euro pentru Armata Ucraineană. Premierul ungar Viktor Orban, a amenințat că va bloca discuțiile privind ajutorul și aderarea Ucrainei la UE.

Sursă: Reuters

Foto: Lepasik | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday