Avocații lui Aleksei Navalnîi au încercat de mai multe ori în ultimele zile să obțină acces la două penitenciare unde credeau că acesta s-ar putea afla, a scris Kira Yarmysh, purtătorul de cuvânt al liderului opoziție, pe platforma X. Lor li s-a răspuns că deținutul nu se află în niciuna dintre cele două locații.

Faptul că nu-l putem găsi pe Aleksei este deosebit de alarmant, deoarece săptămâna trecută se simțea rău, a amețit și s-a întins pe podeaua celulei. Personalul penitenciarului a intervenit și i s-a pus o perfuzie. Nu știm ce s-a întâmplat, dar având în vedere că nu mânca destul, era încarcerat într-o celulă fără ventilație și a avut timpul de relaxare redus la minimum, părea că a leșinat de foame”, a mai adăugat Kira Yarmush.

În august, Aleksei Navalnîi a fost condamnat la 19 ani de închisoare, după ce justiția rusă l-a găsit vinovat de înființarea unei comunități extremiste și finanțarea unor activități extremiste. El a fost încarcerat încă din 2021, după ce a primit o condamnare de 11 ani și 6 luni pentru încălcarea eliberării condiționate, fraudă și sfidarea instanței.

Susținătorii lui Navalnîi spun că arestarea și detenția acestuia sunt motivate politic, cu scopul de a înăbuși criticile aduse președintelui Vladimir Putin. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, a declarat în fața jurnaliștilor că reprezentantul opoziției trebuie eliberat imediat: “Vom colabora cu ambasada noastră din Moscova pentru a vedea cât de multe informații putem afla despre acesta”, a completat Kirby.

Navalnîi urma să apară în fața din nou în fața instanței, prin intermediul unui apel video, însă autoritățile rusești au informat că acest lucru nu a fost posibil, din cauza unei pene de curent. “Dispariția” opozantului vine la doar câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din martie 2024.

Navalnîi părea să fie singurul lider al opoziției ruse capabil să mobilizeze oamenii în număr mare în întreaga Rusie, pentru a participa la proteste antiguvernamentale. De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, judecătorii au început să dea sentințe extrem de dure pentru criticii lui Putin și pentru alte persoane acuzate de trădare a țării.

Sursă: CNN

Foto: Dreamstime/Sheila Fitzgerald1

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday