Politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi, care ispășește deja o pedeapsă de 11 ani și jumătate pentru încălcarea eliberării condiționate, fraudă și sfidarea instanței, a fost găsit vinovat de fondarea și finanțarea unei organizații și a unor activități extremiste. 

Procesul a avut loc la Melekhovo (240 km est de Moscova), unde Navalnîi este încarcerat încă din 2021. Procurorii ruși au cerut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, într-o “colonie cu regim special și mai restrictivă”. Astfel de închisori sunt în mod normal rezervate celor mai periculoși infractori din Rusia. 

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare înaintea verdictului, Navalnîi și-a exprimat convingerea că va primi o pedeapsă “uriaș de lungă, de tip stalinist”, îndemnând poporul rus să reziste Kremlinului, spunând că scopul noii pedepse cu închisoarea este “să vă intimideze pe voi, nu pe mine”. Opozantului rus i s-ar putea aduce noi acuzații, deoarece anchetatorii l-au avertizat să se aștepte la un alt proces pentru acuzații de terorism.

Timp de peste un deceniu, Aleksei Navalnîi a încercat să expună corupția din Rusia. Investigațiile sale video au avut zeci de milioane de vizualizări online de-a lungul anilor. Navalnîi părea să fie singurul lider al opoziției rusești capabil să mobilizeze oamenii în număr mare în întreaga Rusie, pentru a participa la proteste antiguvernamentale. De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, judecătorii au început să dea sentințe extrem de lungi pentru criticii lui Putin și pentru alte persoane acuzate de trădare a țării. 

Surse alternative: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday