Update ora 20:20: Noul parlament polonez l-a ales pe Donald Tusk în funcția de prim-ministru, la aproape două luni după alegeri. Alianța partidelor proeuropene a semnat luna trecută un acord, deschizând calea unui guvern de coaliție, după opt ani în care Polonia a fost condusă de populiștii anti-UE de la PiS.

248 de parlamentari au votat în favoarea lui Tusk, în timp ce 201 au votat împotrivă.

Este de așteptat ca noul său guvern să preia mandatul în cursul acestei săptămâni.

Știrea în formă inițială: Parlamentul l-a desemnat pe Donald Tusk să formeze un nou guvern. Cu puțin timp înainte, a respins propunerea președintelui Duda ca Mateusz Morawiecki (premier din 2017) să formeze executivul.

Parlamentul din Polonia a respins luni după-amiază propunerea președintelui Andrzej Duda (un aliat al partidului populist PiS) ca Mateusz Morawiecki (premier din 2017 până în prezent din partea PiS) să formeze un nou guvern. PiS a pierdut alegerile generale de acum două luni și, astfel, nu a avut susținere în legislativ. Ulterior, tot luni, parlamentul a făcut propria propunere de prim-ministru, în persoana lui Donald Tusk, candidatul majorităţii pro-europene.

Marți, Tusk își va prezenta cabinetul și programul de guvernare în fața parlamentului. Și-ar putea prelua funcția începând chiar de miercuri, ceea ce i-ar putea permite să se deplaseze la un summit al liderilor UE programat să aibă loc joi și vineri.

Reamintim, coaliția pro-europeană formată din trei partide și condusă de Donald Tusk a obținut o victorie clară la scrutinul din 15 octombrie, dar președintele Andrzej Duda i-a acordat premierului în exercițiu, Mateusz Morawiecki, prima șansă de a forma un guvern, încercând să întârzie numirea inevitabilă a lui Tusk.

Tusk a mai fost prim-ministru între 2007 și 2014, înainte de a deveni președinte al Consiliului European. PiS a câștigat alegerile parlamentare în 2015 și de atunci a intrat în numeroase conflicte cu Bruxelles-ul pe probleme legate de statul de drept, ceea ce a dus la înghețarea a miliarde de euro alocate Poloniei. Concret, un obiectiv-cheie al lui Tusk va fi deblocarea a 35 de miliarde de euro din PNRR și a altor 76,5 miliarde de euro din fondurile UE pentru dezvoltare. Banii au fost blocați de Comisia Europeană până când Polonia va retrage modificările aduse sistemului judiciar care, în opinia Bruxelles-ului, au adus judecătorii sub control politic și au pus în pericol statul de drept.

Analiștii cred că președintele Duda, care are drept de veto asupra deciziilor parlamentare, este susceptibil să acționeze ca “o frână” pentru eventuala agendă progresistă a noului guvern, iar aceasta nu va putea fi pusă în aplicare complet cel puțin până la alegerile prezidențiale din 2025.

Surse: The Guardian, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday