Într-o analiză recentă, prestigioasa revistă The Economist a făcut o trecere în revistă a tendințelor globale care vor marca anul 2024.

Războiul și tensiunile politice în creștere vor ține agenda statelor lumii și în anul următor, relațiile tensionate dintre SUA și China, precum și evoluția războiului dintre Rusia și Ucraina dictând condițiile unei creșteri a cheltuielilor de apărare, aflate deja la cifre record. Țările NATO, prevăd experții The Economist se vor apropia de nivelul cheltuielilor pentru apărare de 2% din PIB, dar și țările din jurul Chinei – Japonia, Taiwan și Filipine își vor mări bugetele de apărare.

În acest timp, PIB-ul global va frâna până la o creștere de doar 2,2%, față de +2,9% cât este estimat că va fi creșterea economică anul acesta, țările emergente (China, Brazilia, India, etc) urmând să aibă un avans economic mai mare decât cele dezvoltate (SUA, UE, Japonia). Totuși, China va continua să piardă investiții semnificative, fiind deja confruntată cu presiuni deflaționiste.

The Economist anticipează că, în 2024, profiturile corporațiilor ar putea fi afectate de noi reglementări de mediu, dar și, posibil, de o  taxare minimă a profiturilor, reglementată la nivel global. În acest timp, calmarea inflației va determina băncile centrale să inverseze politica post-pandemică și să treacă la primele scăderi ale dobânzilor, chiar dacă inflația, la nivel global, se va menține la peste 5%.

Eforturile de a încetini schimbările climatice vor împinge producția de energie regenerabilă cu +11% la un nou maxim, chiar dacă combustibilii fosili vor continua să asigure 80% din consumul industrial de energie. În același timp, subvențiile guvernamentale vor aduce producția de mașini electrice la 25% din totalul producției de vehicule.

Pe piața muncii, Uniunea Europeană, unde aproximativ 8% din angajați lucrează acum de acasă, va urma tendința americană, unde aproximativ 20% din birouri sunt acum goale. Cu sau fără legătură cu această tendință, utilizarea inteligenței artificiale se va generaliza aceasta fiind cea mai puternică și mai clar tendință a anului 2024.

Sursa: The Economist

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday