Decizia de trimitere în judecată a fost luată de doi magistrați de instrucție de la structura pentru infracțiuni financiare din Franța. Cele 27 de persoane sunt acuzate că au folosit fonduri europene destinate asistenților europarlamentarilor, pentru a plăti persoane care lucrau de fapt pentru Frontul Național (FN). Procesul este programat pentru toamna anului 2024.

Pedeapsa prevăzută de legea franceză este de până la zece ani de închisoare, amendă de un milion de euro și, suplimentar, interzicerea ocupării de funcții publice, pentru până la zece ani. Printre acuzați se află și Jean-Marie Le Pen, tatăl ei, care a co-fondat FN. Formațiunea însăși este bănuită de complicitate la fraudă și primire de fonduri ilicite. Marine Le Pen și partidul au respins toate acuzațiile. 

Dosarul a fost deschis în 2015, când Parlamentul European a informat Biroul UE antifraudă despre posibile nereguli comise de Frontul Național, privind salariile plătite către 20 de asistenți parlamentari, care lucrau pentru 16 eurodeputați. În același an, procuratura franceză a deschis o anchetă preliminară.

Asistenții erau angajați cu normă întreagă, însă figurau și cu funcții importante în organigrama Frontului Național, cu sarcini care, de obicei, nu aparțin unui asistent de europarlamentar, explică BMF TV.

Marine Le Pen a fost europarlamentar până în 2017, când a fost aleasă în parlamentul francez. Ea a ajuns de două ori în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în 2017 și 2022, când a fost învinsă de fiecare dată de Emmanuel Macron, iar presa franceză și analiștii politici nu exclud ca ea să mai candideze și la următorul scrutin, în 2027. Le Pen a fost președintele Frontului Național până în 2022, iar de atunci conduce grupul parlamentar al partidului. 

Surse alternative: France 24, BMF TV

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday