Update: Vlad Voiculescu este acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, fiind informat despre faptul că a fost pus sub urmărire penală. De asemenea, și Ioana Mihăilă a fost chemată la DNA, tot pentru a i se aduce la cunoștință că a fost pusă sub urmărire penală.

Aceasta a declarat că niciun vaccin nu a expirat în mandatul ei și că decizia de a rămâne în contractul de achiziție a vaccinurilor a fost luată în solidaritate cu guvernul, memorandumul de achiziție fiind avizat de ministerul Finanțelor.

Știrea inițială: Principalele declarații ale lui Vlad Voiculescu, înainte de audierea la DNA:

  • Comitetul național de vaccinare (CNCAV) cerea acordul domnului Cîțu pentru achiziția vaccinurilor, apoi le cumpăra. Vlad Voiculescu nu a semnat nici măcar un contract. Nu e semnătura mea pe niciun contract, nu este o informare către mine sau o solicitare de acord din partea mea pentru cumpărarea vreunei doze de vaccin.
  • Vă puteți întreba de ce ministrul Sănătății a fost scos din schemă. Vă puteți aminti despre campania de vaccinare a specialilor, în care cei cu grade și politicienii erau vaccinați.
  • Nu numai că n-am semnat contractele respective, ci atunci când luau deciziile să le semneze şi comunicau decizia către Comisia Europeană, care făcea comanda mai departe, nici măcar nu mă informau.
  • Contractul se transmitea electronic, semnătura era electronică.
  • N-au fost deciziille mele, au fost deciziile domnului Cîţu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis.
  • Nici o decizie importantă a domnului Cîțu nu era luată fără domnul președinte.
  • În anul 2021, pe cine vedeaţi la televizor vorbind despre vaccinare? Cine vă spunea că au venit doze, cine a primit dozele de Crăciun, în 2020, cine vă spunea în fiecare săptămână care este stadiul, ce se mai întâmplă cu dozele de vaccinare? Aceiaşi oameni luau toate deciziile.

Reamintim, DNA a început urmărirea penală împotriva lui Florin Cîțu, pentru contractarea unui număr prea mare de vaccinuri, în pandemie. Procurorii îl acuză pe fostul prim-ministru că nu a activat clauza de opt-out din mecanismul Uniunii, care ar fi permis României să nu plătească vaccinurile pe care ar fi decis să nu le solicite. De asemenea, DNA a cerut ridicarea imunității foștilor miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, iar ulterior, Președintele Iohannis a aprobat cererea de urmărire pe numele acestora.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday