În timp ce, la Dubai, se desfășura summitul climatic COP28, la 150 de kilometri distanță, la Abu Dhabi, Vladimir Putin era primit de președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Tot în aceeași zi, Putin a efectuat o vizită și la Riyad, în Arabia Saudită, pentru discuții cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

Politico notează că este puțin probabil ca sosirea lui Putin în Orientul Mijlociu, chiar în timpul COP28, să fie o coincidență. Prezența liderului rus în Emiratele Arabe și Arabia Saudită a împărțit, în mod simbolic, scena politică internațională în două: liderii aflați în Dubai căutau un cadru pentru renunțarea la combustibilii fosili, pe de o parte, și Putin la Abu Dhabi, negociind noi acorduri pentru petrol.

Petrolul a salvat, scrie Politico, Rusia încă din momentul în care invazia din Ucraina a început, întrucât a asigura Moscovei banii necesari pentru continuarea operațiunilor militare. Dar prețul a scăzut considerabil în ultima perioadă, iar Moscova se află într-un impas cu privire la modul în care ar trebui gestionată producția, în concordanță cu Emiratele Arabe și Arabia Saudită. 

În acest context, membrii OPEC+ au anunțat că vor continua să reducă nivelul producției, pentru ca prețul să crească. Arabia Saudită a spus că până în 2024 își va menține angajamentul de a reduce exporturile de petrol cu un milion de barili pe zi. De asemenea, Emiratele Arabe Unite au redus producția zilnică cu 163 de mii de barili. Totuși, sancțiunile pe care statele le-au stabilit asupra Rusiei o obligă să își continue exporturile, fără reduceri, mai ales că restricțiile aplicate de statele europene includ și un plafon de 60 de dolari pe baril.

Înainte ca Putin să efectueze vizita, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că “petrolul este mereu pe ordinea de zi când e vorba de discuții între cele trei state”. După ce a ajuns la Abu Dhabi, președintele rus a vorbit despre nivelul fără precedent la care relațiile dintre cele două state a ajuns. De asemenea, un oficial din Emiratele Arabe Unite a declarat pentru Politico că vizita lui Putin face parte din “cadrul relațiilor bilaterale care cuprinde diverse domenii”.

Întâlnirea dintre liderii celor două state vine la scurt timp după ce Emiratele Arabe Unite au fost acuzate că voiau să se folosească de summit pentru a încheia noi acorduri cu statele participante, pentru combustibili fosili. De altfel, faptul că Putin nu a participat la reuniunea cu temă climatică nu este neașteptat, pentru că oricum nu o făcea nici în trecut.

Analiză integrală pe Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday