Ambasada americană din Guyana a transmis că Statele Unite vor efectua exerciții aviatice în cadrul unei operațiuni comune, “de rutină”, menite să consolideze “parteneriatul de securitate” dintre cele două state.

Misiunea comună are loc în urma agravării unor dispute mai vechi dintre Guyana și vecina sa, Venezuela, legate de regiunea Essequibo, bogată în petrol, asupra căreia guvernul venezuelean și-a declarat suveranitatea, în urma unui referendum controversat. 

De asemenea, miercuri dimineață, Guyana a raportat că un avion militar al armatei sale, cu șapte persoane la bord, dintre care cinci ofițeri, a dispărut de pe radare la aproximativ 48 de kilometri est de granița cu Venezuela. Generalul armatei guyaneze a menționat că elicopterul se afla într-o misiune de inspecție a trupelor ce păzesc zona de frontieră pe care ambele țări o revendică. Generalul a transmis totuși că nu există indicii care să implice Venezuela în acest incident, în ciuda faptului că a trimis trupe și utilaje grele la graniță.

Incidentul ar putea alimenta tensiunile dintre cele două țări. Inclusiv președintele brazilian Lula da Silva a declarat că urmărește cu “îngrijorare tot mai mare” evoluțiile conflictului dintre Guyana și Venezuela, îndemnând marile organisme multilaterale să ajungă la o soluție pașnică. “Nu vrem și nu avem nevoie de război în America de Sud”, a precizat acesta.

De altfel, un litigiu este în curs de soluționare la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga cu privire la locul exact unde ar trebui să se afle granițele regiunii. Potrivit programului oficial, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri pentru a discuta despre tensiunile crescânde de la granița dintre Guyana și Venezuela, în urma unei solicitări “urgente” din partea Guyanei.

Disputa de lungă durată referitoare la regiunea Essequibo, care cuprinde două treimi din Guyana și unde trăiesc 125 de mii dintre cei 800 de mii de cetățeni ai Guyanei, s-a intensificat de când ExxonMobil a descoperit zăcăminte de petrol în largul coastelor sale în 2015. Președintele din Venezuela, Nicolás Maduro, a ordonat începerea exploatărilor petroliere în regiune, imediat după ce și-a proclamat suveranitatea asupra acesteia, în urma unui referendum controversat.

Surse alternative: France 24, DW, Ambasada SUA

Hartă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday