Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, a lăsată să se înțeleagă că armata israeliană ar putea să deschidă un al doilea front de luptă, în Liban. Gallant a declarat că “guvernul israelian speră să împingă Hezbollah înapoi prin mijloace diplomatice, dar dacă acest lucru nu va funcționa, va acționa cu toate mijloacele de care dispune”.

De la declanșarea războiului cu Hamas, în urmă cu două luni, peste 80 de mii de israelieni de la granița de nord, cu Liban, au fost evacuați, în contextul atacurilor efectuate peste graniță de luptătorii Hezbollah. Acum, ministrul Apărării a afirmat că guvernul nu le poate recomanda localnicilor să se întoarcă, până când luptătorii Hezbollah nu vor fi izgoniți dincolo de râul Litani, din sudul Libanului. 

În conformitate cu termenii rezoluției ONU care a pus capăt războiului din 2006, Israelul a fost de acord să își retragă toți militarii din sudul Libanului, iar Hezbollah a fost obligată să nu mențină nicio prezență militară la sud de râul Litani, obligație pe care a încălcat-o.

Luna trecută, SUA a avertizat Israelul să nu lanseze vreun atac împotriva Libanului, iar secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și-a exprimat îngrijorarea față de Gallant cu privire la rolul Israelului în escaladarea tensiunilor cu Hezbollah.

Sursă: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday