Institutul Național de Statistică anunță, joi dimineața, că Produsul Intern Brut (PIB) al României a avansat în primele nou luni ale acestui an cu +1,4% (serie brută), față de doar +1,1%, cât anunțase în urmă cu mai puțin de o lună. Statistica oficială a corectat cu câteva puncte procentuale toate datele din trimestrele anterioare, iar pentru al treilea trimestru din 2023 diferența este de +0,5%.

Astfel, pe seria ajustată sezonier, statistica INSSE susține că economia României ar fi crescut cu +2,2%, o valoare mai apropiată de cea proiectată la finalul anului trecut, de +2,8%, de care s-a ținut cont la întocmirea bugetului de stat. Evaluarea supraestimată a devenit evidentă la mijlocul anului 2023, când bugetul de stat a intrat într-o criză ce s-a prelungit până în prezent. Totuși, deficitul acestuia, care va depăși cu mult nivelul de 4,4% convenit cu Comisia Europeană (s-a apropiat de 4% deja, după primele zece luni), se raportează la PIB, iar noua evaluare a INSSE privind PIB-ul micșorează implicit și procentul deficitului, chiar dacă cheltuielile nu scad.

În același timp, bugetul pe anul 2024, care va fi dezbătut și votat de parlament în a doua parte a lunii decembrie, se bazează pe o proiecție de creștere economică de 3,6% pentru anul viitor. După cifrele slabe de creștere economică din acest an, Comisia Națională de Prognoză nu a corectat totuși semnificativ proiecția pentru anul viitor. Dacă ar fi făcut-o, ar fi forțat guvernul fie să asume că nu va putea reduce deficitul, fie să ia alte măsuri privind reducerea acestora, așa cum ar fi tăierea unor cheltuieli sau majorarea unor impozite și taxe. O evoluție economică ceva mai bună, așa cum par să arate ultimele corecții făcute de INSSE, ajută nu numai negocierile dintre guvern și Comisia Europeană privind respectarea țintelor de deficit, dar pot aduce și o detensionare politică, în condițiile în care ministerul de Finanțe încă nu a găsit banii necesari pentru creșteriile de pensii pentru anul viitor, la care se adaugă creșterile de salarii adoptate deja (de exemplu, pentru profesori) și care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday