Cei patru soldați ruși sunt acuzați că l-au răpit pe cetățeanul american din locuința sa dintr-un sat din Ucraina în aprilie 2022, după declanșarea invaziei din Ucraina. Americanul a fost ținut ostatic timp de zece zile într-un complex militar rusesc, unde a fost bătut și interogat, înainte de a fi eliberat alături de soția sa de cetățenie ucraineană, conform autorităților din SUA.

Bărbatul le-a mărturisit agenților federali americani că soldații ruși l-au răpit, l-au dezbrăcat, l-au amenințat cu pistolul și l-au bătut. “Dovezile adunate de agenții noștri demonstrează brutalitatea, criminalitatea și depravarea care apar odată cu invazia Rusiei din Ucraina”, a declarat secretarul pentru securitate internă al SUA.

Este pentru prima dată când Statele Unite au depus acuzații de crimă de război în cazul vătămării unui american într-un conflict internațional, conform oficialilor de la Washington. Totuși, pentru moment, acuzațiile au o semnificație mai mult simbolică, având în vedere improbabilitatea ca vreunul dintre cei patru soldați acuzați să fie adus într-o sală de judecată americană. SUA și Rusia nu au un tratat de extrădare, însă Departamentul de Justiție a intentat, în repetate rânduri, procese împotriva unor cetățeni ruși, în special pentru infracțiuni cibernetice și interferențe în alegerile prezidențiale din 2016. În unele dintre cazuri, inculpații au putut fi luați în custodie de către oficialii americani, adesea când au părăsit Rusia.

Acuzațiile au fost depuse în contextul în care administrația Biden face presiuni asupra Congresului pentru a aproba ajutorul militar și economic pentru Ucraina.

Anterior, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război, acuzându-l inclusiv de responsabilitate pentru răpirile unor copii din Ucraina. Separat, militanți independenți ai drepturilor omului au găsit dovezi ale crimelor de război comise de forțele rusești, inclusiv torturi, crime și agresiuni sexuale.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday