Florin Cîțu la ieșirea de la audierile DNA, foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Direcția Națională Anticorupție anunță începerea urmăririi penale față de Florin Cîțu, în prezent senator, la data faptelor prim-ministru al României, pentru două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

Procurorii informează că, în aprilie și mai 2021, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa unor documente sau analize care să ateste necesitatea achiziției, Florin Cîțu a aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătății, în baza cărora a fost cumpărată o cantitate mult mai mare de doze de vaccin Pfizer și Moderna decât ar fi fost de ajuns pentru vaccinarea tuturor persoanelor eligibile (circa 10,7 milioane de oameni).

DNA arată că cele 37,5 milioane de doze, cumpărate în baza unui contract din 1 ianuarie 2021, erau suficiente pentru vaccinarea a 23 de milioane de persoane. Dar, prin demersurile sale, Florin Cîțu a facilitat conducerii Ministerului Sănătății să tranzacționeze și să ordonanțeze la plată achiziția în plus a unui număr de 43.359.892 doze vaccin în valoare de 825.636.678 euro fără TVA.

Direcția Națională Anticorupție mai explică, în comunicatul de presă: La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de cinci zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”.

În această dimineață, fostul premier a fost audiat, timp de o jumătate de oră, la sediul DNA. La ieșirea de la audieri, a refuzat să facă declarații, spunând doar că nu poate să discute despre dosar și asigurând că a respectat legea.

Anterior, el, Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu, miniștrii Sănătății din perioada respectivă, au spus că nu sunt vinovați. Fostul premier a subliniat că toate deciziile au fost luate conform legii, iar Vlad Voiculescu a spus că vaccinarea a fost în subordinea primului-ministru. Ioana Mihăilă a declarat că instituțiile statului au dreptul să investigheze faptele care au legătură cu banii publici și că le stă la dispoziție pentru informații.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday