O analiză realizată de Business Insider arată că, deși Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi (OPEC+) au anunțat planuri de reducere a producției, la ultima reuniune a grupului, acest lucru nu a contribuit prea mult la susținerea prețului petrolului pe plan internațional. Scăderile de luni au fost doar cel mai recent episod al unei serii care a început în urmă cu două luni. Cotația țițeiului european Brent a coborât cu 0,56%, la 78,44 dolari/baril, în timp ce cea a țițeiului american WTI s-a redus cu 0,81%, la 73,47 dolari/baril. 

Săptămâna trecută, OPEC+ a anunțat un acord de diminuare a producției de petrol cu peste două milioane de barili pe zi, din care aproximativ jumătate vor fi din Arabia Saudită. Grupul nu a menționat cu exactitate cât timp va reduce producția, însă a menționat că acest lucru va depinde de condițiile de pe piață.

“Scăderea cererii și capacitatea de aprovizionare au fost motivele decisive pentru care prețurile au scăzut în ultimele luni”, a declarat analistul principal de petrol al Kpler SUA, Matt Smith, pentru Business Insider. Kpler preconizează că Arabia Saudită își va menține reducerea de un milion de barili pe zi pe toată durata anului 2024. 

“Deși OPEC+ reduce producția, există o serie de alte țări atât din afara, cât și din interiorul organizației care o măresc […] Acestea sunt SUA, Canada, Guyana, Brazilia și, în mod ironic, Venezuela și Iran, țări membre OPEC. În acest timp, cererea a scăzut”, a adăugat Smith.

Reducerile discutate la reuniunea OPEC+ sunt voluntare, iar în piață există îndoieli că vor fi și respectate. Concomitent, volumul producției de petrol a Statelor Unite a atins un nivel record pentru a doua lună consecutivă – 13,4 milioane de barili în septembrie. Potrivit Reuters, producătorii americani au profitat de reducerea de ofertă din partea OPEC și și-au crescut cota de piață.

Analiză integrală la Insider

Foto: Dreamstime/Neacsu Razvan Chirnoaga

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday