Financial Times a dezvăluit cea de-a XX-a ediție a topului instituțiilor de învățământ de afaceri din Europa, realizat în baza performanțelor obținute de mai multe programe de masterat în business și management, precum și a programelor de educație personalizate, fără diplomă. Clasamentul măsoară factori precum evoluția în carieră, creșterea salariilor, diversitatea facultăților și a studenților în funcție de sex și cetățenie, precum și măsuri de integrare a subiectelor legate de schimbările climatice în predare și operațiuni. Datele au fost furnizate atât de școli, cât și de absolvenți, care au oferit informații privind parametrii, inclusiv salariile la trei ani după finalizarea studiilor.

Pe primul loc din cele 90 de instituții analizate se numără HEC Paris, urmată de London Business School și IESE din Spania. În fruntea clasamentului se mai regăsesc ESCP, Edhec, Essec (toate trei din Franța), IE (Spania), Bocconi (Italia) și St Gallen (Elveția).

În ansamblu, Franța are 23 de școli de economie, Marea Britanie are 15, Germania – opt, Spania și Portugalia – câte cinci. Sunt reprezentate, cu câte o instituție, Italia, Elveția, Suedia, Irlanda, Olanda, Belgia, Finlanda, Turcia, Danemarca, Austria, Polonia, Ungaria, Slovenia și Cehia. FT subliniază că academiile și universitățile din Europa au continuat să ofere educație de calitate în domeniul afacerilor, în ciuda concurenței rivalilor din America de Nord și Asia, a scăderii numărului de studenți și a schimbărilor în privința formatului și conținutului cursurilor.

Topul a fost dezvăluit într-un moment în care cererile de înscriere la cursurile postuniversitare de afaceri stagnează în Europa, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Global Management Admission Council. Punctele forte ale școlilor de afaceri din Europa au fost calitatea vieții din orașele în care acestea se află și taxele de școlarizare și costurile asociate relativ scăzute. De asemenea, pluridisciplinaritatea se remarcă drept o caracteristică, impusă de cerințele studenților de a fi pregătiți pentru noi cariere sau pentru a înființa start-up-uri, mai degrabă decât pentru joburi tradiționale din domeniul bancar, al investițiilor și al consultanței.

Modificările ratelor de schimb valutar, efectele Brexitului asupra mobilității și a ocupării forței de muncă între Marea Britanie și UE, precum și evoluția aspirațiilor profesionale au modificat semnificativ rezultatele clasamentului, inclusiv nivelul salariilor. Absolvenții de la HEC Paris raportează cele mai bune salarii medii din Europa în ceea ce privește programele de masterat în Management. Totuși, salariile raportate de absolvenții școlilor de afaceri europene sunt în mod constant mai mici decât ale omologilor lor de la școlile din America de Nord și Asia – Pacific, deși, în medie, aceștia și-au început studiile în poziții mai înalte.

Sursă: Financial Times

Sursa foto: Carlos Soler Martinez | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday