Potrivit grupurilor industriale care vor să dezvolte rețele de încărcare pentru mașinile electrice, birocrația este principala piedică. Sunt citate exemple din Germania, unde un singur copac a blocat luni de zile înființarea unui punct de încărcare de pe o autostradă, iar lucrările pentru o altă stație au fost blocate 10 luni, din cauza întârzierii unui studiu obligatoriu privind impactul pe care l-ar avea zgomotul produs de aceasta.

Reglementările nici măcar nu sunt unitare, fiind foarte diferite de la o țară la alta a UE. Potrivit grupului spaniol Repsol, citat de Reuters, “deși instalarea unui punct de încărcare rapidă se poate face în doar două până la trei săptămâni, din cauza cerințelor administrative din Spania, procesul complet… poate dura de la unu la doi ani”.

Analiza Reuters observă că, deși săptămâna trecută Comisia Europeană a anunțat un buget de peste 500 de miliarde de euro pentru modernizarea rețelelor electrice, în general, nu numai pentru EV, Comisia nu a propus niciun instrument sau acțiune concretă pentru reducerea birocrației de autorizare.

În ultimii ani, procesul de înființare a unei stații rapide de încărcare pentru mașini electrice a crescut până la o medie de doi ani, de la șase luni cât dura înainte, când numărul acestora era mai mic. “Kafka întâlnește tranziția energetică. Avem atât de multe lucruri care lucrează împotriva Europei, dar măcar asta am putea rezolva”, a comentat Lucie Mattera, secretar general al ChargeUp Europe, pentru Reuters. Mattera mai spune că numărul vehiculelor electrice va crește de zece ori până în 2030 (de la peste 15 milioane acum, ar urma să devină mai mult de jumătate din numărul total al mașinilor aflate în circulație), mai repede decât numărul total de stații de încărcare publice.

Electrificarea transportului este unul dintre pilonii cheie care stau la baza obiectivului UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Vânzările de vehicule cu motoare termice vor fi interzise din 2035, dar această ambiție a creat blocaje pentru companiile energetice și autoritățile de reglementare, nepregătite pentru creșterea cererii de electricitate în UE, unde numărul mașinilor electrice abia a depășit 5% din totalul celor 286 de milioane de vehicule aflate în circulație. Planul Uniunii este acela de a construi stații de încărcare la fiecare 60 de kilometri, de-a lungul rețelelor rutiere importante, până în 2030. Alte stații, pentru camioane și vehicule grele, ar trebui să fie construite la fiecare 100 de kilometri.

Dar acest lucru implică inclusiv înlocuirea cablurilor electrice – acolo unde acum se află doar un stâlp de iluminat, o stație de încărcare rapidă necesită adesea o substație suplimentară de electricitate, care convertește puterea de înaltă tensiune în unități mai mici.

Analiza integrală pe Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday