UPDATE ora 20:30. Potrivit lui Yahya Saree, un purtător de cuvânt al grupării, vrachierul, care naviga sub pavilionul statului Bahamas, a fost lovit de o rachetă, iar cel de-al doilea vapor, sub pavilionul statului Panama, a fost lovit cu o dronă. Saree susține că cele două nave au legături cu Israel și au ignorat avertismentele lansate de luptătorii Houthi, în timp ce traversau strâmtoarea Bab el-Mandeb dintre Marea Roșie și Golful Aden.

“Forțele armate yemenite continuă să împiedice navele israeliene să navigheze în Marea Roșie și în Golful Aden, până când va fi oprită agresiunea împotriva fraților noștri din Fâșia Gaza. Ne reînnoim avertismentul adresat tuturor navelor israeliene sau celor asociate cu Israel că vor deveni ținte legitime”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Știrea în formă inițială. Departamentul american al Apărării a anunțat, într-o informare de presă citată de Associated Press, că distrugătorul USS Carney, din clasa Arleigh Burke, și câteva nave comerciale au fost ținta unui atac în Marea Roșie: “Vom oferi informații pe măsură ce acestea vor fi disponibile”.

Surse din domeniul securității maritime au declarat pentru Reuters că un vrachier a fost lovit de cel puțin două drone, în timp ce compania britanică de securitate maritimă Ambrey a transmis că o navă comercială ar fi fost avariată într-un incident separat.

Incidentul ar putea marca o potențială escaladare majoră, în contextul mai larg al războiului dintre Israel și Hamas. Anterior, armata Marii Britanii a anunțat că a avut loc un atac, posibil cu drone, și că s-au înregistrat explozii în Marea Roșie. Nici partea britanică nu a dat detalii. 

Rebelii Houthi din Yemen, o grupare susținută de Iran, au atacat, de mai multe ori, navele din Marea Roșie și au lansat drone și rachete înspre Israel, de la declanșarea războiului din 7 octombrie. Houthi nu au revendicat atacul de astăzi, însă un purtător de cuvânt a declarat că gruparea urmează să facă “un anunț important” în această seară.

Surse alternative: Associated Press, Reuters

Foto arhivă

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday