Cele 4.700 de conturi false foloseau fotografii de profil și nume preluate de la alți utilizatori reali și dezbăteau subiecte precum avortul, problemele legate de războiul cultural și ajutorul acordat Ucrainei. Membrii rețelei își distribuiau și apreciau reciproc postările, iar o parte din conținut părea să fie preluat de pe X (Twitter), arată Meta într-un raport. Compania nu a făcut legătura între conturile false și oficiali de la Beijing, dar a observat o creștere a numărului de astfel de rețele cu sediul în China înaintea alegerilor electorale din SUA, care urmează să aibă loc în 2024.

În raportul publicat de Meta se arată că aceste conturi au copiat postări ale unor politicieni americani (republicani și democrați), printre care și fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis și reprezentanții Matt Gaetz și Jim Jordan.

Meta a publicat și exemple. Un cont a redistribuit cuvintele dintr-un tweet de la începutul acestui an al congresmanului democrat Sylvia Garcia. Aceasta a criticat legile privind avortul din Texas și a scris: “Să nu uităm – avortul este asistență medicală”. Dar un alt cont din rețea a copiat și lipit un tweet al reprezentantului republican Ronny Jackson, care a scris: “Dolarii contribuabililor nu ar trebui să finanțeze NICIODATĂ deplasările pentru avorturi”.

Meta a declarat că nu este sigură dacă “această abordare a fost concepută pentru a amplifica tensiunile partizane, pentru a crea audiențe în rândul susținătorilor acestor politicieni sau pentru a face să pară mai autentice conturile false care postează conținut autentic”. Regulile de moderare ale companiei interzic ceea ce Meta numește “comportament neautentic coordonat”, mai exact postări ale unor conturi care lucrează împreună și folosesc identități false pentru a induce în eroare alți utilizatori. Adesea, conținutul partajat nu este fals și face referire la știri corecte de la principalele instituții media. Totuși, postările sunt menite să manipuleze opinia publică, să împingă la divizare și să facă anumite puncte de vedere să pară mai populare decât sunt în realitate.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday