Reuniunea COP28 privind clima, la care participă peste 70 de mii de persoane, a debutat, astăzi, cu o avertizare emisă de liderul Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care atrage atenția că, având în vedere recordurile de temperaturi raportate de Organizația Meteorologică Mondială (OMS) în 2023, trăim un colaps climatic în timp real”

Inclusiv Sultanul Al Jaber, din Arabia Saudită, care deține președinția summitului COP28 din acest an, a admis că “lumea se află la o răscruce de drumuri” și a tras astfel un semnal de alarmă că este necesară o acțiune urgentă privind criza climatică. “Deși provenim din medii și generații diferite, avem un scop vital comun”, a declarat Al Jaber, susținând că omenirea nu trebuie să piardă din vedere angajamentul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade C peste nivelurile preindustriale.

Antonio Guterres a invitat, de asemenea, comunitatea internațională să acționeze și să respecte angajamentele privind clima, subliniind că noile recorduri globale de temperatură ar trebui “să le dea fiori pe șira spinării liderilor mondiali”. În discursul său, liderul ONU a semnalat că nivelul mării și temperatura de la suprafața apelor au atins niveluri record și, de asemenea, că volumul gheții marine din Antarctica a atins un minim record.

“În acest an, comunitățile din întreaga lume au fost lovite de incendii, inundații și temperaturi caniculare. Încălzirea globală record ar trebui să-i determine pe liderii mondiali să acționeze”, a declarat Antonio Guterres. 

Deși OMS a emis deja avertizări că anul acesta au fost depășite recorduri de temperatură la un nivel fără precedent în istoria umanității, organizația admite, de asemenea, că există temeri că anul 2024 ar putea fi și mai cald, din cauza sistemului meteorologic El Niño. Cu toate că 2023 nu s-a încheiat, Organizația Mondială de Meteorologie evidențiază și ea că acest an va doborî recordul de temperatură globală.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday