Comisia Europeană a informat producătorii de baterii pentru demaroare auto Banner, Clarios (fosta JC Autobatterie), Exide, FET (și predecesoarea sa, Elettra) și compania românească Rombat că sunt bănuite că au încălcat normele antitrust ale UE. Datele preliminare arată că de înțelegerea acestor companii a avut cunoștință și Eurobat, o asociație europeană a producătorilor de baterii, ce reprezintă interesele industriei de acumulatori și baterii din Europa, dar și Kellen, furnizorul de servicii al Eurobat. Rombat este unul dintre furnizorii Ford România.

“Bateriile pentru demaroare auto furnizează curent electric demarorului, care pornește motorul în automobilele cu motoare cu combustie tradiționale. De asemenea, acestea furnizează energie electrică echipamentelor electrice ale automobilelor. Comisia este preocupată de faptul că, între 2004 și 2017, cei cinci producători de baterii pentru demaroare au creat, publicat și convenit să utilizeze noi indici în negocierile lor privind prețurile cu producătorii de automobile. Scopul acestui presupus comportament a fost de a fixa un element important al prețului final al bateriilor”, transmite Comisia Europeană, care completează: “Eurobat și furnizorul său de servicii, Kellen, aveau cunoștință de presupusul comportament și au contribuit în mod activ la acesta, ajutând producătorii de baterii să creeze și să aplice sistemul de prime Eurobat.”

În cazul în care Comisia concluzionează că există suficiente dovezi ale unei încălcări a legislației, poate aplica amenzi de până la 10% din cifra de afaceri mondială anuală a companiilor în cauză.

Foto: Pramote Polyamate | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday