UPDATE. Anul trecut, la summitul COP27 pentru climă, negociatorii au convenit înființarea unui fond special pentru pierderi și daune, dedicat țărilor care au de suferit de pe urma schimbărilor climatice. Acum, la COP28, acest fond a fost lansat în mod formal.

Contribuția este una voluntară și nu a fost fixat niciun obiectiv privind sumele care vor fi adunate. Până acum, Emiratele Arabe Unite și Germania au promis câte 100 de milioane de dolari, Marea Britanie 51 de milioane de dolari, SUA 17 milioane și Japonia alte zece milioane. Națiunile în curs de dezvoltare speră ca acestea să fie de ordinul miliardelor.

Sultan Al Jaber, cel care conduce lucrările summitului, dar și președintele companiei naționale de petrol din Emiratele Arabe Unite, a felicitat toate părțile implicate pentru decizia istorică”. Pe lângă plata pentru distrugerile provocate de fenomenele meteorologice extreme, banii ar putea fi folosiți pentru combaterea așa-ziselor ”efecte lente”, cum ar fi creșterea nivelului mării care amenință însăși existența țărilor insulare. În această categorie se încadrează Maldive, Tuvalu sau Barbuda.

Presa internațională notează că, după COP27, negociatorii s-au întâlnit de patru ori pentru a stabili detaliile legate de acest fond, iar forma finală a fost agreată la începutul acestei luni, deși au existat informații că nu toate părțile implicate au fost mulțumite de rezultat. Una dintre neînțelegeri a fost legată de instituția care să aibă în gestiune fondul. SUA a propus ca aceasta să fie Banca Mondială, dar națiunile din Africa nu au fost de acord, însă în final s-a mers pe propunerea americanilor.

Alt subiect de dispută a fost evaluarea vulnerabilității țărilor eligibile pentru accesarea banilor, precum și a țărilor care ar trebui să contribuie. Recomandarea comitetului de tranziție, pentru delegațiile prezente la COP28, nu prevede obligații pentru țările mari poluatoare, ci îndemnuri.

Știrea în formă inițială. Având în vedere că finanțele ocupă un loc important pe ordinea de zi a Conferinței ONU pentru schimbările climatice, scrie Reuters, președinția Emiratelor Arabe Unite, țara care găzduiește anul acesta summitul, a propus adoptarea, în mod oficial, a unui draft privind înființarea unui nou fond pentru acoperirea pierderilor și pagubelor provocate de dezastre naturale, precum inundații sau secetă, țărilor sărace.

Un progres timpuriu în ceea ce privește înființarea acestui fond – pe care națiunile în curs de dezvoltare îl cer de ani de zile – ar putea incuraja și discuțiile pe alte teme climatice importante. Unii diplomați au declarat că speră ca proiectul să fie aprobat rapid. Acordul a fost elaborat după mai multe luni de negocieri grele. 

Potrivit Reuters, este de așteptat ca națiuni precum Germania, Danemarca și Olanda să anunțe contribuții în decursul următoarelor zile de summit. UE a promis anterior o contribuție “substanțială”, dar dorește ca țările ale căror economii au crescut puternic în ultimele decenii, precum China și Emiratele Arabe Unite, să le urmeze exemplul.

Pe durata celor două săptămâni ale COP28, guvernele se pregătesc pentru negocieri-maraton cu privire la posibilitatea de a conveni, pentru prima dată, să elimine treptat utilizarea cărbunelui, petrolului și a gazelor naturale – principala sursă de emisii. O altă sarcină majoră a liderilor globali la summitul de la Dubai va fi evaluarea fiecărei țări participante a progreselor înregistrate către atingerea obiectivelor climatice globale, în special a obiectivului Acordului de la Paris, privind limitarea încălzirii globale la maximum 2 grade peste nivelurile preindustriale.

Sursa: Reuters

Sursa Foto: Rafael Henrique / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday