Decesul omului de stat american a fost anunțat de firma sa de consultanță din New York, Kissinger Associates.

Fost secretar de stat, în perioada președinției lui Richard Nixon, Kissinger a câștigat un premiu Nobel pentru pace, colectiv, pentru negocierea încheierii războiului din Vietnam.

The Impeachment Inquiry Must Be Broad, and the Reason Why Is Henry Kissinger - The American Prospect

Originar dintr-o familie de evrei care a fugit din Germania în 1938, Heinz Alfred Kissinger, pe numele său inițial, a fost profesor universitar la Harvard, înainte de a deveni, mai întâi, consilier pentru securitate națională, atunci când Nixon a venit la Casa Albă, în 1968, iar apoi secratar de stat al SUA. El a influențat cele mai importante decizii referitoare la războiul din Vietnam, inclusiv bombardarea Cambodgiei în 1969 și 1970. Se consideră că el a inventat așa-numita “teorie a nebunului”, prin care americanii au încercat să facă Vietnamul de Nord să creadă că SUA ar putea folosi bombe nucleare pentru a pune capăt războiului, o tactică încercată anul trecut și de Vladimir Putin în Ucraina.

După căderea lui Nixon, Kissinger a rămas în cabinetul lui Gerald Ford, părăsind guvernul american abia după victoria lui Jimmy Carter, în 1976.

Dar imaginea sa este foarte diferită în spectrul politic american, republicanii considerându-l un om de stat strălucit, în timp ce democrații îl critică pentru atitudinea de indiferență față de drepturile omului. Moștenirea sa este definită și de sprijinul acordat Indoneziei în invazia Timorului de Est (1975), de implicarea în războiul civil din Angola, sau de tentativa CIA de a-l răsturna pe președintele socialist al Chile, ales democratic în 1970, Salvador Allende.

Kissinger a rămas influent în politica americană până la sfârșitul vieții sale, prin intermediul firmei sale de consultanță geopolitică. La începutul anilor 2000, el a sprijinit invadarea Irakului.

În 2020, el a cerut liderului chinez Xi Jinping și viitorului președinte ales al SUA, Joe Biden, să reducă riscurile unei confruntări sino-americane, arătând că un potențial război între China și Statele Unite ar fi “mai rău decât războaiele mondiale care au ruinat civilizația europeană”. În iulie 2023, după ce împlinise deja vârsta de 100 de ani, Kissinger a călătorit la Beijing pentru a se întâlni cu ministrul chinez al apărării dar și cu președintele Xi, în încercarea de a dezgheța relațiile dintre SUA și China. Nu este clar cât au contat demersurile sale în organizarea întâlnirii din această toamnă, de la San Francisco, între cei doi președinți,

Surse alternative: WaPo, NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday