O analiză Wall Street Journal arată că summitul COP28 privind schimbările climatice, care va începe joi, va debuta cu o întorsătură de situație, având în vedere că va fi găzduit, pentru prima oară, de un stat care face parte din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), respectiv Emiratele Arabe Unite, care prelucrează peste trei milioane de barili de petrol pe zi.
Cel care va conduce lucrările, Sultan al-Jaber, este șeful companiei Abu Dhabi National Oil (ADNOC), iar desemnarea unui director din sectorul petrolier pe această poziție a fost una controversată, mai ales că ADNOC intenționează să crească producția de combustibili fosili cu până la 20% până în 2027. Totuși, al-Jaber susține ideea că industria combustibililor fosili trebuie să fie implicată în discuțiile privind transformarea sistemului energetic mondial, se arată în analiza publicației americane.
Este de așteptat ca guvernele participante să convină asupra unui nou obiectiv de triplare a capacității globale de producere a energiei din surse regenerabile până în 2030, concomitent cu creșterea eficienței energetice. Țările insulare, în special, mai doresc și reducerea consumului de combustibili fosili. Există semnale că și UE și G7 ar susține această idee, însă în cele două organizații există dispute cu privire la forma finală a unui astfel de angajament.
“Dacă în declarația finală a reuniunii va fi inclusă o formulare referitoare la combustibilii fosili, aceasta ar reprezenta cel mai clar semnal transmis până acum companiilor de petrol și gaze și acționarilor acestora că cererea ar putea începe să scadă în curând”, scrie Wall Street Journal. Acest lucru pare puțin probabil, având în vedere că țările care se bazează pe această industrie pot bloca un acord. Concret, potrivit unei analize realizate de Carbon Tracker Initiative, aproximativ 20 de națiuni obțin mai mult de 30% din veniturile de stat din combustibili fosili, inclusiv Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, țara gazdă a COP28.
De asemenea, în analiză se arată că marile companii petroliere nu sunt pregătite pentru schimbări drastice, deoarece au lăsat în mare parte sarcina de a “ecologiza” sistemul energetic global pe seama altora. Anul trecut, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), companiile mari din industria combustibililor fosili au cheltuit doar 20 de miliarde de dolari, adică 1% din venituri, pentru investiții menite să reducă emisiile de carbon. Majoritatea banilor au fost asigurate de patru companii europene: Equinor, TotalEnergies, Shell și BP.
Deși în cadrul summitului marile companii petroliere s-ar putea angaja să investească în energia regenerabilă, care să reducă emisiile de metan eliberate în timpul exploatării și producerii de combustibili fosili, acest lucru nu va rezolva principala problemă – majoritatea emisiilor sunt eliberate atunci când petrolul și gazele sunt arse.
În plus, directorii din sectorul petrolului și gazelor naturale și-au exprimat reticența în a investi sume mari pentru alternative “curate”, cum ar fi biocombustibilii, hidrogenul verde, energia eoliană sau solară, deoarece sunt mai puțin profitabile. În schimb, se bazează pe captarea și stocarea carbonului pentru a permite continuarea și chiar creșterea producției, conform specialiștilor. Totuși, conform AIE, implementarea tehnologiei de stocare a carbonului la o scară semnificativă ar putea fi chiar mai rea pentru profituri decât trecerea la energia regenerabilă, și ar putea implica costuri anuale de până la 3.500 de miliarde de dolari până în 2050, echivalentul tuturor veniturilor anuale ale industriei petrolului și gazelor. De asemenea, funcționarea acestui tip de instalații ar absorbi o cantitate de energie echivalentă cu cererea globală de electricitate din 2022.
“În lipsa unor opțiuni ușoare pentru tranziția energetică, companiile de petrol și gaze par să spere că lumea va rămâne dependentă de produsele lor. Probabil că summitul COP28 nu le va schimba viziunea”, încheie WSJ analiza.
Analiză integrală la Wall Street Journal
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.