Într-un interviu pentru The Guardian, oficialul din Emiratele Arabe Unite care este însărcinat cu președinția reuniunii ONU privind schimbările climatice, a declarat că trebuie să fie “prudent în optimism”, dar speră că “omenirea va cădea de acord asupra unei foi de parcurs solide privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, un rezultat fără precedent care ar menține vii speranțele de a limita creșterea temperaturii globale la +1,5 °C față de era preindustrială”.
Sultanul Al Jaber, ministru al Industriilor în EAU dar și director executiv al celei mai mari companii petroliere din țara sa, a spus că, în ultimele săptămâni, s-au înregistrat progrese semnificative cu privire la aspectele cheie ale unui acord ce ar putea finanța cele mai vulnerabile țări.
Summitul începe joi, cu participarea a 70 de mii de delegați, inclusiv miniștri și oficiali de rang înalt din 198 de țări, inclusiv președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prim-ministrul britanic Rishi Sunak, dar și Regele Charles. Vor lipsi însă președintele SUA, Joe Biden, și liderul chinez Xi Jinping, care au preferat să trimită reprezentanți de nivel înalt. Papa Francisc, care își anunțase participarea, a anulat-o marți, din cauza stării precare de sănătate.
Organizarea în Emiratele Arabe Unite a Summitul ONU a stârnit controverse, țările exportatoare de petrol, în special Arabia Saudită fiind mai degrabă un element obstructiv în conferințele anuale privind schimbările climatice. Deși toate țările spun acum că doresc eliminarea combustibililor fosili, perioadele de tranziție alese se întind pe perioade de 30-50 de ani, ceea ce anulează de facto întreg demersul privind oprirea schimbărilor climatice.
Sursa: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.